Albèr uit Klundert ruimt dagelijks zwerfvuil: ‘Plandelen geeft goed gevoel’
Foto: Tom Rietveld

Albèr uit Klundert ruimt dagelijks zwerfvuil: ‘Plandelen geeft goed gevoel’

In Klundert is Albèr van Rijswijk één van die vrijwilligers, die elke dag op stap gaat voor een zwerfvuil-ommetje om een zak afval bij elkaar te prikken. Albèr: “ Er is een nieuw mooi werkwoord plandelen*. Wandelen en tegelijkertijd zwerfvuil opruimen. Ooit was er een prikstok, maar nu heb je meer aan een knijper en een ring om de plastic zak open te houden. Ik heb er heel wat voor moeten doen om uiteindelijk een knijper en ring van de gemeente beschikbaar te krijgen”.


Naast hondenpoep is zwerfvuil een bron van ergernis van vele Nederlanders. Jaarlijks komt er 50 miljoen kilo afval op straat en in de natuur terecht. Albèr: “Op 20 maart is er weer een landelijke opschoondag, waar groepen mensen het zwerfvuil te lijf te gaan. Maar dat is éénmalig. Het is nodig, dat er elke dag wat gebeurt. Als je aan het plandelen bent spreken mensen je aan en krijg je complimenten ‘goed bezig ’of steken ze hun duim op. Dat is allemaal leuk, maar de aandacht moet niet naar mij gaan, maar naar de vervuilers, die overal hun troep achterlaten”.

Tijdens het digitale alternatief van de vierdaagse heeft Albèr van Rijswijk elke dag 30 km gelopen en tegelijkertijd 30 zakken met zwerfvuil opgeruimd. Een idee voor de komende vierdaagse? Plandelen stamt af van 'ploggen', de jogging-rage die uit Zweden kwam overwaaien ('plocka' betekent daar 'oppikken'). Plandelen is daar de langzamere, wandelende versie van.

n

TEKST TOM RIETVELD

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>