Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Klundertenaar Rien trekt er op uit met grijpstokken: ‘Zwerfvuil stop ik in fietstassen’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

Rien Strootman (69 jaar) is opa van 4 kleinkinderen, was werknemer bij Tetra Pak Moerdijk en sinds zijn pensioen eerst vrijwilliger bij de tennisvereniging in Klundert. Daarna begeleider voor de gehandicapte cliënten op de paardenmanege, en sinds een tijd ook klusjesman bij de Sovak. Bij mooi weer fietst hij op zijn e-bike door de gemeente Moerdijk. 

“Ik ergerde mezelf aan het zwerfvuil en ben op een gegeven moment afgestapt om het op te rapen. Heerlijk bewegen in de buitenlucht, nuttig zijn door de boel op te ruimen en extra fitness door het afstappen en bukken. “ Het zwerfvuil stopt hij dan in zijn fietstassen. “Maar ik stap niet voor elke sigarettenpeuk af hoor! “zegt Rien. “We fietsen alleen bij mooi weer”, vult zijn vrouw Marianne aan. “En echt onvoorstelbaar wat we allemaal vinden: heel veel blikjes, soms handdoeken, blikje tonijn, zelfs een doosje eieren. Ook hebben we eens een bankpas gevonden. Toen we de bank belden, moesten we het doorknippen en bij het plastic-afval gooien!” zegt Rien.

Bij de Facebookpagina Moerdijk Schoon is hij niet aangesloten en ook niet bij een bepaalde opruimgroep. Hij fietst gewoon individueel zijn opruimrondje en gooit de gevonden blikjes nu in de speciale afvalbak voor het goede doel achter de Albert Heijn in Klundert. “Hopelijk liggen er straks minder blikjes in onze gemeente in verband met het invoeren van het statiegeld hierop, of ik word straks heel rijk van al die afvalblikjes?” zegt Rien lachend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief