<p>De huisartsen zijn klaar voor het vaccineren.&nbsp;</p>

De huisartsen zijn klaar voor het vaccineren. 

(Foto: Angelique van de Reijt)

Grote vaccinatiedag in De Parel verloopt vlekkeloos

FIJNAART – Zalencentrum De Parel in Fijnaart is al maanden dicht, maar opende zaterdag tussen 08.00 en 19.00 uur de deuren voor de vaccinatiecampagne tegen corona. De vijf gezamenlijke huisartsenpraktijken van Willemstad, Standdaarbuiten, Dinteloord en Fijnaart startten op eigen initiatief met het vaccineren tegen Covid-19.


In de hal van de Parel Fijnaart, zijn 4 intake/ontvangstbalies, waar de officiële vaccinatie-oproep en de gezondheidsverklaring gecontroleerd wordt. In twee rijen op 1,5 meter lopen de mensen met mondkapjes over de rode loper naar zowel de sportzaal, als de theaterzaal met ieder 31 stoelen, die minimaal 1,5 meter uit elkaar staan. Het verloopt soepel volgens Dr. Birkhoff, huisarts in Dinteloord.

 ”We zetten 16 vaccins per kwartier. We doen vandaag de oproepen van geboortejaren 1956-1957, naast mensen met een BMI boven 40. We hopen onze patiënten, vandaag circa 550-600 van dienst te zijn om te vaccineren in deze regio en zodoende het RIVM te ontlasten.” Huisartsen vaccineren met AstraZeneca. Elke gevaccineerde krijgt een registratiekaart en een badgenummer. Die zijn belangrijk, want over 3 maanden op 29 mei krijgen al deze mensen hun tweede vaccinatie. Het vaccin is deze week bij elke huisartsenpraktijk afzonderlijk aangeleverd en in hun speciale koeling opgeslagen”, aldus huisarts Dr. Birkhoff. 

Dan neemt Dr. Khalili, het gesprek over; “We zijn 2 weken geleden gestart met organiseren. Dat betekende meerdere keren per dag en bijna elke avond met elkaar overleggen en vergaderen, personeel en vrijwilligers inplannen en daarnaast draaiden de praktijken gewoon door. We werken in 2 shifts van 08.00-13.00 en van 13.00 tot 19.00. Er staat hier dus een goed voorbereid en ingelicht team die fanatiek aan de slag zijn gegaan tegen het Coronavirus.” “We merkten veel onrust de afgelopen weken”, zegt Dr. Khalili, die met haar man dr. Pourfar praktijkhouder is van één van de huisartsenpraktijken in Fijnaart samen met de (zaterdag ook aanwezige) Dr. Van Trier. ” Het voorbereiden van de uitnodigingen was een intensief traject. Na het versturen van de uitnodiging werd het telefonisch erg druk bij de doktersassistenten. Er ontstonden langere wachttijden door veel vragen van onze patiënten over de vaccinatiecampagne”. We krijgen gelukkig alle medewerking van de gemeente; onder andere het afhuren van de Parel en de verkeersregelaars zijn door de gemeente Moerdijk geregeld’’. 

“Er is een compleet draaiboek door ons gemaakt”, voegt dr. Khalili er nog aan toe. In deze regio tellen we een aantal Coronadoden. Door het vaccineren hopen we het virus beter onder controle te krijgen. Daardoor straks weer meer versoepelingen te mogen krijgen (zoals nu al In Israël), zodat we de reguliere zorg ook weer 100% kunnen inzetten,” geeft dr. Khalili aan. In de grote prikzaal spreken we naast de grote koeling Dr. Liesbeth van Loon, ook huisarts in Fijnaart. 

Zij vult daar met een collega de spuiten heel nauwkeurig af met AstraZeneca.” Er is een heel strak prikschema”, zegt dr. van Loon. “De normale griepspuiten worden elk jaar kant en klaar aangeleverd, maar dit vaccin moeten we dus zelf heel precies doseren. Bovendien moeten ze binnen 6 uur leeg geprikt worden in verband met de temperatuur buiten de koelkast.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;