Afbeelding
Foto: Willeke Machiels

Routenetwerk met themaroutes verstevigt toerisme in Brabant

Door: Monique Jansen OUD Economie

Een routenetwerk van de hoogste kwaliteit, met themaroutes die Noord-Brabant versterken als dé routeprovincie van Nederland. Dat is de ambitie van een nieuwe visie voor recreatieve routes voor de periode 2021 - 2025, vastgelegd door provincie Noord-Brabant en alle gemeenten. VisitBrabant Routebureau, route-expert en beheerder van alle knooppuntroutes in Brabant, is verantwoordelijk voor de realisatie van de visie.

Sinds een aantal jaren maakt VisitBrabant Routebureau de slag naar verhalende themaroutes op basis van een uitstekend knooppuntroutenetwerk, ondersteund door goede communicatie, informatie en faciliteiten. Een route is in Brabant méér dan alleen het volgen van bordjes: de fiets- of wandeltocht is een beleving op zich. Een strategie die aanslaat. Per jaar worden in Noord-Brabant circa 100 miljoen recreatieve tochten ondernomen en in totaal wordt per jaar in Brabant € 190 miljoen uitgegeven aan routerecreatie. De verwachting is dat de populariteit van routes de komende jaren verder blijft toenemen.

Gezonde recreatie
Wil van Pinxteren, gedeputeerde Vrije Tijd, Cultuur en Sport, Bestuur en Veiligheid: “Routes zijn van onschatbare waarde en ze brengen mensen in beweging. Ze stimuleren gezonde en duurzame recreatie en laten inwoners en bezoekers genieten van al het moois dat Brabant te bieden heeft. Het routenetwerk is zoveel meer dan paden en wegwijzers; het vertelt verhalen van de streek, helpt mensen om op een fijne en gezonde manier te bewegen en levert ondernemers veel bezoekers en dus bestedingen op. Dat is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeentes, regio’s, provincie en honderden vrijwilligers van VisitBrabant Routebureau.”

Hoogste routekwaliteit
In de basis wordt gewerkt aan het hoog houden van de kwaliteit van de Brabantse routenetwerken voor fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden en varen. Het streven is om daarin het hoogst haalbare niveau te bereiken. VisitBrabant Routebureau werkt met meer dan vierhonderd vrijwilligers om de routes in opperste staat te houden; van het schoonmaken van knooppuntbordjes tot het bewegwijzeren van de mooiste paden. Routes in Brabant scoren hoog bij de gebruikers, die deze waarderen met een 8 of hoger. Nieuwe themaroutes, versterkte communicatie en betere voorzieningen onderweg moeten bijdragen aan een nog hogere waardering van de routes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief