Afbeelding
Foto: Port of Moerdijk

Bouw nieuwe zuurstof- en stikstoffabriek op industrieterrein Moerdijk begonnen

Door: Monique Jansen OUD Economie

MOERDIJK – De bouw van de nieuwe Air Liquidefabriek in Moerdijk is begonnen. Het gaat om een zuurstof- en stikstoffabriek. Het van oorsprong Franse bedrijf levert hulpstoffen voor de chemie, medische sector, food en de procesindustrie. 

Met de bouw van de Air Separation Unit (ASU) is een investering van 125 miljoen euro gemoeid. Twee vernieuwingen maken deze zuurstof- en stikstoffabriek uniek. Het energieverbruik ligt 10% lager dan vergelijkbare installaties waardoor de producten een lage CO2 footprint hebben. 

Daarnaast helpt de ASU hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te faciliteren dankzij het net stabiliserende vermogen. Is er op het energienet sprake van piekbelasting? Dan kan de nieuwe installatie van Air Liquide tijdelijk het energieverbruik verlagen terwijl de productie gelijk blijft. In de toenemende elektrificatie van de industrie zorgt dit soort oplossingen voor flexibiliteit en wordt overbelasting voorkomen.

Vertrouwen in de toekomst
Jayand Baladien, Manager Commercie van het havenbedrijf Port of Moerdijk: “We zijn bijzonder blij met de komst van het Air Liquide. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Met de grote investering laat het bedrijf zien dat het vertrouwen heeft in de toekomst en de groeipotentie van industriecomplex Moerdijk. We verwachten dat deze nieuwe fabriek een magneetwerking heeft op andere bedrijven, wat kan zorgen voor meer werkgelegenheid. Tegelijkertijd heeft het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het wil nadrukkelijk bijdragen aan een koolstofarme samenleving. Dat sluit naadloos aan op onze ambities.”

Air Liquide levert sinds de jaren ‘70 via de buisleidingstraat aan verschillende bedrijven in de Port of Moerdijk. Daarnaast maakt de ligging van Moerdijk het voor Air Liquide mogelijk om het bulktransport over de weg met naar schatting 400.000 km per jaar te verminderen. De fabriek verrijst ten zuiden van Shell. De Air Separation Unit is naar verwachting in ’22 operationeel. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief