Afbeelding
Foto: Corine Roks

Auto’s met technische uitdagingen, daar houdt Ruud Oomen van

Door: Corine Roks Economie

Al op jonge leeftijd wist Ruud Oomen wat hij later wilde gaan doen; de zaak van zijn vader overnemen.

In de St. Janstraat in Sprundel was hij dan ook altijd bezig in het autobedrijf van zijn pa. Aan leren had de jonge Ruud een hekel, maar voor een eigen zaak moesten papieren gehaald worden.

Met hard studeren bereikte hij zijn doel, inmiddels runt hij al twintig jaar de zaak, sinds 2005 bijgestaan door zijn vrouw Sasha.

Drijfveer

“Na de LTS ben ik naar de streekschool gegaan. Daar kon ik werken en leren combineren. Op mijn zestiende had ik mijn diploma ‘Vakbekwaamheid Autobedrijf’ op zak, ik was de jongste onder de geslaagden.”

Vader Kees was de drijfveer hierachter, later behaalt Ruud zijn papieren voor eerste monteur. “Pa zei altijd: ’Je moet zorgen dat je zo vroeg mogelijk op eigen benen kunt staan’. Op mijn dertigste is hij overleden, ik bleef over als enige vennoot. Ik heb geen broer en zussen, dat ik de zaak zou voortzetten was daarom vanzelfsprekend.”

'Op mijn zestiende had ik mijn diploma ‘Vakbekwaamheid Autobedrijf’ op zak, ik was de jongste onder de
geslaagden'

Opknappen

Auto’s opknappen, dat is de passie van Ruud die afgelopen zomer Abraham heeft gezien. “Ik speur dagelijks naar goede gebruikte auto’s. Samen met twee collega monteurs knappen we deze op en komen ze in de showroom te staan. Ook reparaties, keuringen en onderhoud behoren tot mijn werkzaamheden.”

Import

Zelf heeft Ruud een zwak voor import uit Duitsland. “Die auto’s zijn zó compleet, vaak uitgevoerd in de meest luxe uitvoering, met alle mogelijke accessoires. Dat zie je in Nederland maar zelden.”

'Vroeger zaten auto’s eenvoudiger in elkaar, dat is nu wel even anders'

Waarbij hij de nieuwe aanwinst toont. “Prachtige Volkswagen met alles erop en eraan. We merken wel een verschuiving in de autobranche, was het vroeger vooral Opel, sinds dit merk is overgenomen door Peugeot kiezen klanten vaker voor Volkswagen, behalve de fervent Opelliefhebbers,” lacht Ruud. Met dure bolides heeft hij niks: ”Mensen lopen warm voor merken als Porsche of Ferrari. Geef mij maar het middensegment, daar word ik blij van.” Ruud houdt wel van een uitdaging in zijn vak: “Mijn specialisme bestaat uit technische storingen. Hoe ingewikkelder, hoe groter is de voldoening als ik die oplos. Ik school me constant bij om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. Vroeger zaten auto’s eenvoudiger in elkaar, dat is nu wel even anders. Soms is het probleem echt pittig, en moet je echt zoeken.”

Afwisseling

Ruud Oomen prijst de afwisseling van zijn job. “Mijn werkdag begint al heel vroeg. Ik werk de administratie bij, maak de werkbonnen voor de monteurs, neem soms ook al auto’s in die ter onderhoud of reparatie worden aangeboden. Verder sta ik in de showroom, leg contacten met dealers en leveranciers of houd me bezig met het sleutelen aan de auto’s.” Klanten zijn het bedrijf zeer trouw, Ruud hierover: “De gemoedelijke sfeer spreekt ze erg aan, dat krijgen we vaak als feedback.” Op zijn vrije zondagen is Ruud met zijn honden in het bos te vinden. "Om te speuren. Iemand verstopt zich in het bos en mijn honden volgen het spoor. Dat vind ik naast mijn werk een erg leuke hobby.”[n] TEKST CORINE ROKS

Ruud Oomen

Leeftijd:
50

Gehuwd:
Ja, met Sasha

Kinderen:
Noa (13), Cas (12),
Luc (9) en Senn (8)

Opleiding:
LTS, en diploma 2de en 1ste monteur, diploma Vakbekwaamheid Autobedrijf, en diverse diploma’s inherent aan zijn vak.

Hobby’s: Zijn honden Hummer en
Loeki waarmee hij
graag speurt in de nabijgelegen
bossen.
En hond Rebbel, maar die
blijft thuis want Rebbel
houdt niet van speurwerk.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief