Afbeelding
Foto: Shutterstock

Onafhankelijk Moerdijk roept gemeente op om coronaveilige proeven te organiseren

Door: Monique Jansen OUD Politiek

ZEVENBERGEN – Raadsleden Jeffrey Kouters en Murat Tolu van Onafhankelijk Moerdijk willen dat de gemeente Moerdijk meedoet aan coronaproeven. Op dit moment lopen onderzoeken naar hoe evenementen veilig kunnen worden gehouden. Bij deze testactiviteiten worden bezoekers vooraf en achteraf getest op het coronavirus.

De overheid versoepelt de huidige maatregelen voorlopig niet verder uit angst voor een grote corona-uitbraak. Ook moeten zo kwetsbare personen worden beschermd en worden ziekenhuizen niet overspoeld door patiënten met corona. De raadsleden van Onafhankelijk Moerdijk merken op te begrijpen dat grootschalige versoepelingen er voorlopig nog niet inzitten.

Impact op iedereen

“Maar deze crisis heeft impact op ons allemaal”, vervolgt Tolu, wijzend op het feit dat coronapandemie het dagelijks leven van veel mensen heeft ontregeld. “Het is voor iedereen lastiger geworden om sociale activiteiten te ondernemen en zeker jongeren zagen hun dagelijkse structuur bijna volledig wegvallen”. In andere delen van Nederland organiseren de overheid en deskundigen steeds vaker experimenten om in kaart te brengen onder welke voorwaarden verschillende sectoren weer open kunnen.

Aanhaken

Onafhankelijk Moerdijk stelt de gemeente voor om te kijken of kan worden aangehaakt bij deze proeven. Zo bereidt de gemeente Utrecht een proef voor om te kijken hoe cafés terug open kunnen. Kouters en Tolu zouden zo’n pilot ook graag zien in de gemeente Moerdijk. Zij stellen het gemeentebestuur voor om in gesprek te gaan met de Veiligheidsregio om te zien of er een proef kan worden gehouden met de heropening van bijvoorbeeld cafés, restaurants of sportscholen. “Wij zouden het mooi vinden als ook onze gemeente daaraan een bijdrage levert”, geeft Kouters aan. “Zulke proeven kunnen waardevolle informatie opleveren over hoe de samenleving stap voor stap weer geopend kan worden”.

Sportactiviteiten

Tenslotte vragen de twee ook om buitenactiviteiten, zodat bewoners in beweging blijven. “Sporten is belangrijk voor onze algehele gezondheid”, aldus Kouters. “Wij willen weten of sportscholen en jongerenwerkers voldoende middelen hebben om buitenactiviteiten te organiseren”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief