Afbeelding
Foto: Port of Moerdijk

Moerdijkse haven ontvangt grootste containerschip ooit

Door: Monique Jansen Economie

MOERDIJK - De haven van Port of Moerdijk ontving zondag een bijzondere gast. Het Noorse containerschap de M/V Saga Fram meerde aan met een lading vanuit Azië. Het gaat om het grootste containerschip ooit dat aanmeerde in Moerdijk.

Het is een bijzondere lading, omdat de logistieke dienstverleners steeds vaker zelf schepen inhuren voor het vervoer van goederen. Dat komt door de containercrisis. Door de wereldwijde lockdowns die in 2020 ingingen, is het lastiger containervervoer te regelen. Sinds vorig jaar konden veel containers bijvoorbeeld China niet uit en haalden grote rederijen schepen uit de vaart door gebrek aan vraag.


Foto: Port of Moerdijk

Inmiddels is de handel hersteld, maar liggen veel containers met goederen nog steeds op plekken waar ze allang weg hadden gemoeten. Ook zijn containerrederijen huiverig om de schepen die zij vorig jaar uit de vaart haalden, weer het water op te sturen. Logistieke bedrijven huren daarom steeds vaker zelf schepen en containers in. Die komen onder meer in Moerdijk aan. Zo weten de bedrijven zeker dat zij tijdig bevoorraad zijn.

200 meter lang

De M/V Saga is 200 meter lang. Het schip had 500 containers aan boord. Annette van Ketel, commercieel manager Logistiek van Havenbedrijf Moerdijk is trots op dit transport. “Normaal worden grote vrachten als deze via een rederij in Rotterdam of Antwerpen gelost en vervolgens via binnenvaartschepen naar het haven- en industriegebied in Moerdijk vervoerd. Een directe aanloop van zeeschepen van dit formaat is uniek en kan alleen omdat iedereen hier de schouders eronder zet.” Het havenbedrijf verwacht door de nieuwe werkwijze van logistieke dienstverleners de komende tijd nog meerdere megaschepen te mogen ontvangen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief