Fred Huneker en burgemeester Klijs met het boek.
Fred Huneker en burgemeester Klijs met het boek.

Emmaus Langeweg 50 jaar oud: Jubileumfeest uitgesteld, maar wél jubileumboek

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN - Eigenlijk zou het met Pasen groot feest moeten zijn in Langeweg. De Emmaus-gemeenschap bestaat maar liefst vijftig jaar en dat zouden ze vieren met een groot Paasfeest. “Maar dat lossen we wel door op 12 september uit te pakken met het 50,5-jarig jubileum”, lacht Fred Huneker, coördinator van Stichting Emmaus-Langeweg. Hij stond dinsdag wel stil bij de mijlpaal van een halve eeuw door een boek over 50 jaar Emmaus Langeweg uit te reiken aan de burgemeester.

Dat gebeurde in de raadzaal van het gemeentehuis met een klein clubje genodigden. Het jubileumboek is in samenwerking gemaakt met heemkundekring De Vlasselt. Het is een prachtig compact naslagwerk geworden over de geschiedenis van Emmaus Langeweg. De meeste mensen kennen Emmaus als de plek voor de wekelijkse rommelmarkten. 

Voormalig kapucijnenklooster

Toch is het voormalige kapucijnenklooster vooral een plek waar daklozen de kans krijgen om hun leven op orde te brengen. Emmaus biedt mensen al vijftig jaar een plek waar zij kunnen wonen en werken in een ondersteunende omgeving. Zo bouwen zij structuur op. Zij krijgen hun eigen kamer in het klooster en helpen mee in de kringloopwinkel, het ophalen en bezorgen van goederen, het onderhoud van tuinen en gebouwen en in het huishouden. Bewoners en oud-bewoners, maar ook vrijwilligers, medewerkers en buren uit Langeweg komen in het boek aan het woord over wat Emmaus voor hen betekent.

Coördinator Fred deed bij de presentatie van het boek ook een oproep om de menselijke maat terug te brengen bij de gemeentelijke sociale domeinen. Hij ziet nu (te) vaak mensen tussen wal en schip vallen: “Ze belanden in moeilijke procedures. Ambtenaren houden zich daarbij vast aan protocollen en durven niet af te wijken.” Er zou meer ruimte moeten komen voor maatwerk. “Zet de mens echt centraal. Dan wordt de wereld pas echt duurzaam”, meent Fred. 

Nieuwe werkplaats

Intussen zit Emmaus Langeweg niet stil. Deze week start men met de werving van fondsen voor de nieuwbouw voor een werkplaats met daarboven vijf woonruimtes, waardoor de Emmaus-community fors kan uitbreiden. Dat is nog een flinke uitdaging: “We doen geen beroep op overheidsgelden, maar voorzien in eigen bestaan door het succesvolle kringloopbedrijf met winkels in Langeweg en Breda. We hebben geen reserves, maar we gaan alles op alles zetten”, kondigt Fred aan. Emmaus hoopt dat de gemeente voor dit project ook een bijdrage wilt geven.

Burgemeester Jac Klijs benadrukte nog geen toezeggingen te kunnen doen, maar hij liet weten dat het gemeentebestuur positief tegenover het verzoek staat. In de tien jaar dat hij burgemeester is van Moerdijk kwam hij hij met enige regelmaat in Langeweg. Daar was hij altijd onder de indruk van het werk in het voormalige klooster. Hij vindt de bestemming van het oude klooster ook een mooi voorbeeld van wat je met religieus erfgoed kunt doen. 

Met het hergebruik van spullen helpt Emmaus al decennialang met het terugdringen van de afvalberg. Ook roemt Klijs de grote gemeenschapszin in Langeweg. Dat geldt niet alleen voor Emmaus, maar ook voor de dorpelingen. Samen zetten zij de schouders onder mooie projecten en steken zij elkaar graag een helpende hand toe. “Dat is prachtig om te zien en daar ben ik heel trots op”, meent de burgemeester.

Het jubileumboek is inmiddels voor iedereen verkrijgbaar en verkrijgbaar in de winkel van Emmaus aan de Kloosterlaan 6 in Langeweg. Een afspraak maken kan daarvoor via www.emmaus-langeweg.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief