Leden trainen hun vaardigheden.
Leden trainen hun vaardigheden. (Foto: Angelique van de Reijt)

Turnen geen buitensport? Bij de Kieviten in Fijnaart wel!

FIJNAART - Wie had ooit gedacht dat de complete turnzaal naar buiten verhuisd zou worden, om in de openlucht te kunnen sporten? In Fijnaart bij sportvereniging de Kieviten deden ze dit wel eens eenmalig in de zomer aan het einde van het turnseizoen. Maar corona heeft een hoop veranderd in de wereld en dus ook in Fijnaart.


De leiding en het bestuur van de Kieviten staken online de koppen bij elkaar en kwamen met enthousiaste alternatieven om hun zaalsport toch te kunnen geven aan de leden van de gymnastiekvereniging.

Toestelhok

Zodra het dit voorjaar enigszins mogelijk was, werden de turntoestellen voor de leden onder 12 naar buiten gesjouwd om daar de lessen alsnog te kunnen laten plaatsvinden. “Gelukkig zit ons toestelhok recht naast de achteruitgang van de Parel, dus heel ver hoeven we hier niet te tillen met de materialen”, zegt juf Anja, die turnleidster is van de kleuters en jongste opstapgroep op maandag. 

“De opkomst is erg goed elke week, kinderen en ouders hebben duidelijk behoefte aan het buitenschools sporten bij onze vereniging. Ook bij kouder weer komen de kinderen in een warm trainingspak met bodywarmer en gaan de lessen zoveel mogelijk door. Alleen bij regen vervalt de les en bieden we vaak een online alternatief.” Ook de donderdag turnmeisjes en springgroepen zijn wekelijks buiten te vinden. “Supergaaf vinden de jongens en meiden het om buiten op de trampolines te springen”, zegt juf Joke.

Vaardigheden bijhouden

Marion van der Zande van de selectieafdeling traint met de selectiegroepen ook buiten op maandag en vrijdag. “Voor de corona waren we altijd zeer gefocust op de wedstrijden. Aanleren wedstrijdstof en kuren op muziek, maar die wedstrijden zijn er nu ook al een jaar niet, dus het is moeilijk voor de meisjes om ergens naar toe te werken nu. Bovendien kunnen we de brug ongelijk en de rekstok niet buiten opzetten, dus daarmee missen we ook nog wel wat onderdelen. De balk, tumblingbaan, lange matten , kasten en trampolines slepen we natuurlijk wel naar buiten, zodat de meiden hun vaardigheden daarop kunnen bijhouden. “ zegt Marion. 

Volgens Wendy Verhagen van het bestuur vergt het heel wat creativiteit van leiding en bestuur deze coronatijd. “Wij zijn echt super blij met ons enthousiaste en creatieve team, die de uitdaging weer aan zijn gegaan om wederom buiten aan de slag te gaan. Het is echt elke keer weer aanpassen, maar we hebben daarmee wel veel leden blij kunnen maken en kunnen behouden.” aldus Wendy.

Heel wat aanpassingen

“We hebben al een aantal keer de contributie terugbetaald, in de maanden dat er geen les binnen kon worden gegeven. Maar gelukkig kunnen we nu met heel wat aanpassingen wel buiten aan de slag. De afgelopen paasweek organiseerden wij leuke activiteiten voor onze leden. Allemaal coronaproef en buiten natuurlijk. Voor de peuters in het speeltuintje samen buitenspelen en de juf met de paashaas deed een GymDrive-through. 

Voor de jongeren een paasskeelertocht met 60 deelnemers in kleine groepjes door Fijnaart. En voor de hele vereniging families/gezinnen, een paaseierenspeurtocht gedurende het hele paasweekend. Alles coronaproof en volgens de RIVM-richtlijnen. “We gaan nu werken aan de demonstratie buiten bij de Fendertshof. Dan hebben ze allemaal weer iets om naar toe te werken”, zegt Marion van der Zande trots.

Angelique van de Reijt,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>