<p>Danny Dingemans, Lennard Zwaard, Michel van Opstal en Desiree Brummans in het centrum van Zevenbergen.&nbsp;</p>

Danny Dingemans, Lennard Zwaard, Michel van Opstal en Desiree Brummans in het centrum van Zevenbergen. 

(Foto: Krijn ten Hove)

Havendagen worden kroon op nieuwe Zevenbergse haven

ZEVENBERGEN - December 2020 ging de stuw open. Het langlopende havenproject in Zevenbergen werd daarmee afgerond. Wat ontbrak was een officiële opening met een feest wat recht doet aan de omvang en allure van de nieuwe haven. Waar vanuit oogpunt van het weer gericht werd op maart maakte de coronarichtlijnen dat dit moest worden uitgesteld. Toch is een stip aan de horizon nodig en is er nu gekozen voor 17-18-19 september waarbij middels de Havendagen heel Moerdijk betrokken wordt bij de officiële opening. De wens is dat dit de start is van een jaarlijks terugkerend evenement. 


Al geruime tijd is een kernteam van Marlene Godschalk, Peter van de Wiel, Ton Santbergen, Michel Switzar, Lennard Zwaard en Michel van Opstal bezig met de voorbereidingen voor het openingsfeest. De twee laatstgenoemden en de wethouders Brummans en Dingemans namens de gemeente lichten de plannen toe.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 17 september met een spektakel van muziek, dans en vertelling op een groot podium op de markt. De legende van de Zeemeermin van Zevenbergen wordt bewerkt door schrijfster Ine Krielen-van Dorst en zal die avond in beeld worden gebracht. “Zij vindt het een uitdaging om verhalen uit het verleden te vertalen naar het heden en zo de geschiedenis voort te laten bestaan”, aldus Michel van Opstal. Aansluitend aan het spektakel is er een gezellig samenzijn gepland voor de bezoekers op de Markt waarbij de Zevenbergse horecaondernemers gastheer zullen. Uiteraard alles binnen de veiligheidsregels die er dan gelden. Er wordt gewerkt aan het uitnodigen van een hoogwaardigheidsbekleder die de officiële opening voor zijn rekening wil nemen. “Het mooiste zou zijn als de Heer van Zevenbergen, oftewel Koning Willem-Alexander, de opening voor zijn rekening zou willen nemen.”

Van, voor en door

Lennard Zwaard, voorzitter van de Zevenbergse Ondernemersvereniging, geeft aan dat met het betrekken van de lokale ondernemers het een feest “van, voor en door Zevenbergen moet worden.” Maar kijkt daarbij niet alleen naar Zevenbergen maar naar heel Moerdijk. “We willen alles zoveel mogelijk lokaal regelen zodat alle ondernemers er ook baat bij kunnen hebben na de moeilijke Coronaperiode.”

Met name zaterdag 18 september moet een dag voor de ondernemers worden. “Een grote braderie door winkeliers, ondernemers en verenigingen en een markt met oude ambachten. Maar ook een divers podiumprogramma voor zang-, toneel-, dans-, muziekverenigingen en bandjes, modeshows en artiesten. Voor de zaterdagavond wordt gezocht naar een grote landelijk bekende artiest.” Zondag 19 september wordt een familiedag met de focus op sportieve activiteiten. “Ook veel sportverenigingen hebben een jaar stilgelegen. Ook hen willen we de gelegenheid bieden zich opnieuw te presenteren bij de inwoners. Onder andere Meer Moerdijk wordt voor veel activiteiten betrokken bij de organisatie”, vertelt van Opstal. Ook op de zondag is er een vergelijkbaar podiumprogramma als op zaterdag.

De organisatie is in gesprek met meerdere op zichzelf staande evenementen om te kijken of deze kunnen aansluit bij de Havendagen waardoor ze een groot evenement kunnen worden voor de regio. “We staan open voor alle verenigingen in Moerdijk, dus zij die willen bijdragen of deelnemen kunnen zich bij het kernteam melden”, benadrukt Zwaard.

Bijdrage gemeente

Wethouders Brummans en Dingemans geven aan dat de gemeente ook zal bijdragen. Brummans: “Wij zullen het officiële gedeelte verzorgen en alles in het werk stellen voor de komst van alle partijen die hebben bijgedragen aan de realisatie van de mooie haven in het centrum.” Dingemans geeft aan dat de gemeente onder meer bijdraagt door te faciliteren dat het feest goed en veilig kan worden gehouden, binnen de dan geldende coronaregels.

Zwaard: “Het moet een feest voor de gemeenschap worden, daarom gaan we geen entree heffen. Om het geheel te bekostigen gaan we in gesprek met de ondernemers van Zevenbergen en bedrijven in de regio. Daarbij houden we natuurlijk rekening met hun positie als gevolg van de Coronacrises.”

Wilt u bijdragen of u als vrijwilliger aanmelden? Neem dan contact op met voorzitter@centrumzevenbergen.nl of m.vanopstal@home.nl

Krijn ten Hove,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;