Afbeelding
Foto: Monique Jansen

Aart-Jan Moerkerke wordt nieuwe burgemeester Moerdijk

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - De opvolger van burgemeester Jac Klijs is bekend. De gemeenteraad heeft maandagavond Aart-Jan Moerkerke voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Moerdijk. Op dit moment is Moerkerke nog burgemeester van de gemeente Papendrecht. 

De 56-jarige Aart-Jan Moerkerke volgt Klijs op die per 1 juni vertrekt. De gemeenteraad koos Moerkerke uit in totaal 27 kandidaten. “We waren op zoek naar een daadkrachtige burgemeester. Met Aart-Jan Moerkerke denken wij een nieuwe burgemeester binnen te halen die uitstekend past in dit profiel”, meldt Bert Schreuders, voorzitter van de vertrouwenscommissie. 

Moerkerke staat te popelen om te beginnen in Moerdijk. De burgemeesterspost ‘onder de rivieren’ stond al langer bovenaan zijn lijstje. Veiligheid is een belangrijke issue voor hem. In zijn politieke carrière hield hij zich hier al actief mee bezig. Zo was hij gedurende een jaar senior adviseur integrale veiligheid bij BMC. Sinds 2016 staat Moerkerke aan het roer van de gemeente Papendrecht. Daarvoor was hij tot, aan de herindeling,  burgemeester van Strijen. Ook werkte hij acht jaar lang als burgemeester van Capelle aan den IJssel. 

Saillant detail

Saillant detail is dat Moerkerke burgemeester Klijs voor de tweede keer opvolgt. Hij werd in 2011 burgemeester van Strijen toen Klijs daar een vacante positie achterliet. “Strijen is blijkbare goede grond”, lacht Moerkerke. Hij kondigt snel aan de slag te willen en snel op zoek te gaan naar een huis in de gemeente Moerdijk. Een voorkeur voor een woonplaats heeft hij nog niet: “Dat gaan we nog bekijken!”

De aanbeveling voor de nieuwe burgemeester gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Na een gesprek met de minister en de nodige onderzoeken, volgt een definitieve benoeming. Koning Willem-Alexander bekrachtigt uiteindelijk het besluit. Als dit allemaal rond is, hoopt de gemeenteraad Moerkerke op 7 juni te benoemen. Wethouder Eef Schoneveld neemt van 1 tot 7 juni de burgemeesterhonneurs tijdelijk waar. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief