Afbeelding
Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Amphia bereidt zich voor op code zwart: ‘Aanbod nieuwe patiënten extreem hoog’

Door: Amber Kuijs Algemeen

MOERDIJK - Het Amphia ziekenhuis bereidt zich, ook met het oog op de meivakanties, voor op ‘code zwart’. Afgelopen week werd de IC-capaciteit voor coronapatiënten al opgeschaald naar 38 bedden. “Het aanbod van nieuwe patiënten is nog extreem hoog”, aldus Merijn Kant, medisch-manager van de IC tegen Nieuwsuur. 

Sinds 19 april zijn alle bedden van de nood-IC in het Amphia bezet. Volgens Nieuwsuur heeft het ziekenhuis nog maar twee of drie bedden vrij voor andere spoedgevallen. Daarom breidde het ziekenhuis afgelopen week het aantal IC-bedden uit van 24 naar 38. Hiervoor wordt de uitslaapkamer van de operatiekamer gebruikt en krijgt het IC-personeel ondersteuning van het personeel van die afdeling. Merijn Kant, medisch-manager van de IC, bereidt zijn personeel, ook met het oog op de meivakanties, daarom voor op ‘code zwart’. Hierbij moeten artsen selecteren wie wel of niet een plek op de intensive care krijgt. “Ik hoop dat we dit stadium niet bereiken, maar we houden met alles rekening”, legt hij uit aan Nieuwsuur. De medisch-manager vreest voor wat het ziekenhuis nog te wachten staat. “Ik ben gewoon bang dat we deze zorg niet meer kunnen leveren. Mede door de meivakanties. Het aanbod van nieuwe patiënten is nog extreem hoog.” 

Kant was dan ook “verbijsterd” toen hij afgelopen week de persconferentie zag, waar versoepelingen werden aangekondigd. “Het strookt helemaal niet met de huidige bezetting in de ziekenhuizen. Kennelijk zijn deze keuzes om andere redenen gemaakt. Ik ben gewoon bang dat we deze zorg niet meer aankunnen.” Robert Wagenmakers, die het woord voert namens de specialisten in het Amphia, legt tegen Nieuwsuur uit dat de druk groter is dan een jaar geleden. “We lopen een marathon. Steeds denken we dat de finish in zicht is, maar dan schuift die weer op. Dat heeft een enorm effect op onze organisatie. We hadden verwacht dat we op de piek waren aanbeland, maar nu blijkt dat we nog volop bezig zijn met de beklimming.” Wagemakers vindt dan ook dat we nog niet toe zijn aan versoepelingen. “We hebben begrip voor de wensen uit de samenleving, maar we zijn nog niet toe aan versoepelingen. Niet alleen liggen de IC’s vol, we hebben al geruime tijd een triageteam dat moet beoordelen of een operatie wel of niet urgent genoeg is om te worden uitgevoerd. En dat terwijl voor veel van die patiënten de operatie al eerder was uitgesteld.”

Dagelijks komen er in het Amphia tussen de vijf en zes nieuwe patiënten bij. “Wie naar huis kan met een zuurstoffles, gaat naar huis om een bed vrij te maken voor een ander”, schrijft Nieuwsuur. Longarts Cor van der Leest geeft aan wel minder mensen boven de 70 te zien. “We zien nog veel mensen van de leeftijd 50 tot 60 jaar. Ze zijn dus jonger dan voorheen, maar ze zijn net zo ziek.” 

Volgens Nieuwsuur heeft een groep intensivisten van meerdere ziekenhuizen in Noord-Brabant gisteren een brandbrief geschreven. In deze brief geeft de groep aan dat de grenzen van de zorg bereikt zijn op hun intensive care-afdelingen. Het ministerie van Volksgezondheid en de besturen van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn de ontvangers van de brief. 

Bekijk hier het artikel en een video van Nieuwsuur bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief