Molenaar Marijn Kaufman en beheerder Cynthia Neijmeijer.
Molenaar Marijn Kaufman en beheerder Cynthia Neijmeijer. Foto: Angelique van de Reijt

Marijn houdt Orangemolen draaiende

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

WILLEMSTAD – Het was pas geleden een bijzonder moment in de molen van Willemstad. Molenaar Marijn Kaufman maalde weer echt meel in de monumentale stellingmolen d’Orangemolen. Dat was lang geleden! 

De stralend witte molen wordt al sinds 2004 bestierd door molenaar Marijn Kaufman (32) uit Noordhoek. Zijn passie voor molens en alles wat draaide, begon al toen hij 5 jaar was. Zijn opa bouwde een werkend miniatuurmodel in de tuin. Al op 15-jarige leeftijd kreeg hij de sleutel van de molen.

Bij het molenaarsgilde volgde hij zijn opleiding. Theorie-avonden, praktijkopdrachten en uiteindelijk slaagde hij voor zijn examen tot molenaar. Op de vraag of ie goed betaald wordt, moet hij heel hard lachen. “Niks, helemaal niks. Molenaar zijn in Willemstad is echt geen vetpot, het is een hobby. Ik werk bij CNC, van de champignons op industrieterrein Moerdijk.

Bakker Bussing

Bakker Bussing woonde 30 jaar in de molen. In 2005 werd er al eens een bescheiden hoeveelheid graan gemalen, na menig restauratie, waarvan de bakker in eigen bakkerij Willemstads molenbrood bakte. De molen heeft lang te koop gestaan, maar is onlangs in december 2020 verkocht aan een nieuwe eigenaar. De ronde stenen molen bevat een luxe inrichting met sfeervolle haard, zitkamer, wijnkelder, balkenplafond, houten trap naar de 1e verdieping, waar zich twee luxe badkamers en de master-bedroom bevinden. 

Op de 2e verdieping bevindt zich de molenaarsruimte met toegang tot het stellingdek en de volgende verdiepingen met de steenzolder, de luizolder en kapzolder, die door de huidige molenaar regelmatig bezocht wordt om de wieken van de molen te laten draaien en sinds kort ook weer om graan te malen. 

De molen is altijd gretig in trek bij toeristen. De stadsgidsen van Op Stap in Willemstad kunnen bijna niet meer wachten om (buitenlandse) cruisepassagiers weer rond te leiden door de prachtige vestingstad Willemstad. “Uiteraard is de molen één van de hoogtepunten van de rondleiding en natuurlijk willen ze daar altijd allemaal op de foto”, aldus stadsgids en organisator Caro Rietberg.

Rijksmonument

Het rijksmonument is daar gebouwd in 1734 met steun van de Prinsen van Oranje en derhalve vernoemd naar de familie van Oranje-Nassau. Zij hebben immers, zoals veel monumenten in de gemeente Moerdijk met vele florijnen gesteund. Pieter Janse Timmers en Hendrik Roubos mochten na de publieke aanbesteding de grote Willemstadse molen bouwen voor 8000 gulden en voor een extraordinaire beloning van honderd gulden.

Pacht

Prins Maurits verpachtte de zogenaamde dwangmolen aan de molenaar die het meeste geld bood. Alle boeren werden verplicht om vanaf de landerijen, via de Landpoortstraat Willemstad binnen te rijden en hun karren dan in een lange rij voor de molen in het achterstraatje op te stellen. Daar komt dan ook de uitdrukking: “Wie het eerst komt, het eerst maalt” vandaan. De boer, die immers het vroegste was, stond vooraan in de rij en was dus als eerste aan de beurt. d ‘Orangemolen was een zogenaamde dwangmolen, waar alle boeren uit Willemstad aanleverden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief