<p>Kat Jip terug thuis na de operatie.&nbsp;</p>

Kat Jip terug thuis na de operatie. 

(Foto: John van Hal)

Kat Jip uit Moerdijk neergeschoten met luchtbuks: ‘Hij doet niemand kwaad!’

MOERDIJK - Woont er een kattenhater in de omgeving van de Klaverstraat in Moerdijk-dorp? Het zou zomaar kunnen nu er voor de tweede keer dit jaar een kat uit de buurt is thuisgekomen met een kogel in zijn lijf. 


Dit keer was het slachtoffer Jip, de tweejarige kat van John van Hal. “Hij kwam thuis en verstopte zich gelijk. Dat is niets voor Jip, normaal is hij heel aanhankelijk. Ik dacht eerst dat hij was aangereden en heb hem daarom meteen meegenomen naar de dierenarts in Made.” Onderzoek wees uit dat Jip niet was aangereden, maar twee keer is beschoten. Hij had een kogel in zijn buik zitten en een schampschot aan zijn poot. Donderdag onderging hij een complexe operatie. De kogel bleek zijn darmen op meerdere plekken te hebben doorboord. De dierenarts heeft de kogel veilig gesteld. “Waarschijnlijk komt de kogel uit een pompbuks kaliber 5.5”, vertelt John. 

Aangifte doen

Hij draagt het bewijsmateriaal woensdag over aan de politie. Dan gaat hij ook officieel aangifte doen van dierenmishandeling. John is geschokt door het schietincident, vooral omdat Jip een hele aanhankelijke kat is. “Het is een kat die de vogels geen kwaad doet. Ik heb zelf duiven en daar loopt hij gewoon tussen. Zo heb ik hem ook opgevoed. Ook blijft hij ‘s avonds binnen. Hij komt ook nooit ver, ik weet dat hij graag naar de tuin van de pastorie in Moerdijk gaat, maar dat vinden ze daar ook gezellig. Daarnaast kun je een kat makkelijk wegjagen met een emmertje water. Het is schandalig om te schieten op een kat, zeker omdat Jip nog geen vlieg kwaad doet!” 

Inmiddels zijn bewoners uit de buurt bang dat de eventuele kattenhater vaker heeft toegeslagen. In februari werd al een kat beschoten. De eigenaresse kon de kogel met een pincet verwijderen. John verloor eerder een kat: “Ik had een jonge gezonde kat en die kwam niet meer thuis. Je gaat er toch over nadenken wat er zou kunnen zijn gebeurd.” 

Vrijheid

Jip mag straks toch weer naar buiten: “Ik kan hem zijn vrijheid niet afnemen, dat accepteert hij niet.” De Moerdijker heeft inmiddels contact gehad met de politie: “Zij nemen het gelukkig heel serieus en roepen iedereen op bij zulke incidenten aangifte te doen.” John hoopt dat Jip uiteindelijk niets aan zijn avontuur overhoudt: “Ik heb hem als zwerfkitten van vijf weken oud op industrieterrein Moerdijk gevonden en hoop nog lang van hem te kunnen genieten.”

Monique Jansen
Monique Jansen
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;