<p>Alko Knook bij de brandweerwagen van Willemstad.&nbsp;</p>

Alko Knook bij de brandweerwagen van Willemstad. 

(Foto: Angelique van de Reijt)

Alko uit Willemstad is brandweervrijwilliger: ‘Veel ernstige ongevallen op A29 meegemaakt’

WILLEMSTAD – De vrijwillige brandweer in de gemeente Moerdijk kan nog vrijwilligers gebruiken. Daarnaast komen er nieuwe regels op de brandweer af. Wij spraken met Alko Knook (48), brandweerman bij het vrijwillige brandweerkorps Willemstad sinds 1991. Zijn vader ging hem voor en samen hebben ze nog ruim 10 jaar voor hetzelfde Willemstadse Brandweerkorps gediend.


Via de bedrijfsopleiding van Shell Moerdijk haalde hij zijn Brandwachtdiploma, maar de kneepjes van het brandweer vak leerde hij later van het hele Willemstadse Brandweerteam. Op de vraag hoe dat was om met zijn vader in het Brandweerkorps te zitten, grapte hij: “Bij een uitruk zat ik al lang en breed in de brandweerwagen en kwam mijn vader natuurlijk altijd wat later, haha nee gekkigheid,” zegt Alko. 

“Op dit moment telt ons team 13 vrijwillige brandweerlieden. En binnenkort wordt ons korps uitgebreid met 1 aspirant brandweerman. We zijn dan erg blij met ons 14e lid, want we willen graag naar 16 tot 17 personen. We hebben ook meegedaan aan de campagne : Part-time Hero, “kom de plaatselijke brandweer versterken”. En wij plaatsen ook veel op facebook, zodat inwoners kunnen zien wat voor soort werk wij verrichten. Dat heeft goed geholpen, want daarop heeft ons nieuwe lid dus gereageerd.”

De avondopleiding tot brandweerman duurt 2 jaar wekelijks, de dagopleiding 1 jaar. Deze is meestal op een beroepspost in Roosendaal of Bergen op Zoom. Voor dat je opleiding gaat starten is er nog een aanname keuring waaronder de hoogtevreestest, desoriëntatie, en ademluchttest .Als laatste volgt de medische en sporttestkeuring. Vroeger mochten de brandweerleden in opleiding bij uitrukken niet meerijden met de brandweerauto en hadden ze minder taken dan de beëdigde brandweerlieden. Tegenwoordig hebben de aspirant brandweerlieden een blauw schouderstuk op hun pak, zodat in noodsituaties de andere hulpdiensten zoals ambulance en of politie meteen kunnen zien, hoe het korps in elkaar steekt. Zo draagt de bevelvoerder een oranje schouderstuk.

Op de vraag wat zijn incidenten die je bijgebleven zijn in de afgelopen 30 jaar, antwoordt hij: “Toch helaas wel de ongevallen hier op de snelweg A29 met zwaar gewonden of dodelijke afloop helaas, maar ook de hond, die in december tijdens het uitlaten in de Willemstadse haven 3 meter naar beneden was gevallen. Toen wij ter plaatse kwamen, bleek de hond naar de overkant te zijn gezwommen naar de tuin van meneer Boertjes en hoefden we alleen nog maar even het hekje van de tuin open te doen, zodat de hond weer blij in de armen van zijn onthutste eigenaar kon springen.”

Over de aangekondigde maatregelen van minister Grapperhaus is Knook kort: “Hier in Willemstad is het niet te doen dat we bij complexe branden/ongevallen moeten wachten op beroepskorpsen uit de regio. Dat schaadt de 15 minuten regel, zij zouden hier nooit binnen 15 minuten kunnen aankomen.” Dus daarmee is het belang van de vrijwillige brandweer, geen “tweederangs” brandweerman, weer meteen helemaal duidelijk en meer wil hij er ook niet over zeggen.

Wel wil hij graag nog enthousiast toevoegen, dat hij nog wel 3 extra brandweermensen kan gebruiken in zijn team. In de leeftijd van 18-45 jaar, zowel mannen als vrouwen zijn welkom: “Voor uitrukken ‘s avonds en in t weekend hebben we meestal wel voldoende animo. Maar we zoeken ook vooral mensen met bezigheden in en rondom Willemstad, zodat we ook doordeweeks goed bemand zijn bij uitrukken. Zeker nu we tijdens Corona veel thuis (in Willemstad) werken, kunnen er zo hopelijk meer mensen een steentje bijdragen aan de veiligheid van de maatschappij. Verder moet je in teamverband kunnen werken en een goede conditie hebben en vooral ook van gezelligheid houden”, besluit de gepassioneerde brandweerman Alko Knook zijn verhaal.

Angelique van de Reijt,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;