Afbeelding
Foto: Joke van Rooijen

Zwemverbod in haven Zevenbergen: ‘Niet geschikt als zwemwater’

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN - Officieel mag er al niet worden gezwommen in de Zevenbergse havenbak, maar handhaven is nog lastig. Daarom wil het college van burgemeester en wethouder een officieel zwemverbod opstellen. Die komt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daardoor kunnen BOA’s straks wel handhaven. 

Op dit moment moet eigenlijk de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant optreden, maar die hebben daar weinig tot geen capaciteit voor. De gemeente kan handhaven op het moment dat het verbod officieel in de APV staat. De afgelopen twee weken namen veel mensen een duik in de haven. Ze zochten daar verfrissing en genoten van het zwemmen. Deze ontwikkeling brengt ook gevaren met zich mee. De haven is niet uitgerust als zwemwater. 

Als er een ongeluk gebeurd, kan de gemeente mogelijk aansprakelijk worden gesteld. Zo kan bijvoorbeeld niet op de bodem worden gestaan en is het water niet schoon. Springen vanaf de bruggen brengt ook risico’s met zich mee. De gemeente sluit niet uit dat er af en toe uitzonderingen kunnen worden gemaakt, zoals bij een Nieuwjaarsduik. Daarvoor dient dan wel toestemming te worden gevraagd.

Maatregelen tegen verdrinkingen

De gemeente neemt wel maatregelen om de kans op verdrinking te verkleinen. Afgelopen jaar vielen al een man en een hond in het water. De kademuur kent verschillende trappen, maar er komen nog reddingsboeien en grijpstokken op strategische plekken bij. Ook worden onnodige obstakels, zoals kabels opgeruimd. De gemeente kiest er bewust voor om de haven niet af te grendelen met hekken



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief