Wethouders Désirée Brummans en Eef Schoneveld bij de Niervaert.
Wethouders Désirée Brummans en Eef Schoneveld bij de Niervaert. Foto: Will Rombouts

Een unicum: Vier zwembaden in gemeente Moerdijk blijven nog heel lang open

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - Vier zwembaden die met financiële hulp van de gemeente overeind worden gehouden. Het is een luxe die veel andere gemeenten niet (meer) kennen. “Het is een dossier waar de afgelopen tien jaar veel discussie over is geweest, maar het is de nadrukkelijke wens van de gemeenteraad om de baden open te houden”, legt wethouder Eef Schoneveld uit. “Die wens volgen wij uiteraard.”

Veel andere gemeenten kozen uit bezuinigingsnoodzaak de afgelopen jaren juist voor het afstoten van één of meer zwembaden. Ook in Moerdijk is daar de afgelopen jaren over nagedacht, maar de gemeenteraad zag daar na protesten vanuit verschillende hoeken vanaf. Wel is duidelijk dat een nieuw zwembad noodzakelijk is. Alle baden zijn al enkele decennia oud. Daarom stelde het gemeentebestuur de raad pas geleden voor om een nieuw sport- en zalencentrum inclusief binnenbad te bouwen op de huidige locatie van de Niervaert in Klundert.

“Het zwembad van de Niervaert is 46 jaar oud, de sporthal 34 jaar. Het verduurzamen van het complex is duurder dan nieuwbouw. We hebben ook te maken met steeds hogere onderhouds- en stookkosten”, legt wethouder Désirée Brummans uit. Sloop en nieuwbouw van het Klundertse sportcentrum kost zeker zestien miljoen euro, maar het is volgens het college een noodzakelijke investering: “We vinden het belangrijk dat onze gemeente een goede zwemvoorziening behoudt.” 


Verwervingskosten

De keuze voor Klundert is ook ingegeven uit financieel motief: “We hebben de ondergrond al in eigendom. Dat scheelt verwervingskosten.” Daarnaast heeft Klundert een strategische ligging. “Het is goed aan te rijden vanuit de andere kernen.” Daarnaast zijn de wethouders erg te spreken over de inzet van de Klundertenaren: “Zij participeren mee en doen veel vrijwilligerswerk in de Niervaert.” Dat zien zij ook als een solide basis voor een nieuwe Niervaert.

Zwembad De Bosselaar in Zevenbergen blijft ook de komende jaren open. Grote investeringen worden niet meer gedaan, maar dat hoeft niet voor problemen te zorgen. “De Bosselaar is een oude dame, maar functioneert nog prima”, benadrukt Brummans. Verwarming van het zwemwater van de Bosselaar blijft dan ook uit. Kleinere reparaties worden wel gedaan. Schoneveld vindt het jammer dat er in Zevenbergen weinig vrijwilligers zijn te porren die willen meehelpen: “Dat is in de andere kernen wel zo.” Vorig jaar bleef het bad zelfs tijdelijk dicht. Er werden geen vrijwilligers gevonden die mee wilden helpen met toezicht houden op de coronaregels.

De Oester en Ons Bad

In Fijnaart en Willemstad beheren lokale stichtingen binnenbad De Oester en buitenbad Ons Bad. Wethouder Schoneveld is blij met de betrokkenheid van deze vrijwilligers, maar benadrukt dat deze baden nog steeds draaien met een flinke gemeentelijke bijdrage: “Elk jaar geven we ruim een miljoen euro uit aan de zwembaden. Op elk zwemkaartje leggen we als gemeente ruim 10 euro toe. Dat is waar weinig mensen bij stilstaan. Aan alle zwembaden openhouden, hangt zeker een flink prijskaartje. Het is aan de gemeenteraad om daar uiteindelijk keuzes in te maken. De raad vindt deze voorzieningen erg belangrijk.”

De gemeenteraad besluit begin 2022 of er in Klundert daadwerkelijk een nieuw sport- en zalencomplex komt op de plek van de Niervaert. Daarna volgt nog een traject om de benodigde vergunningen aan te vragen. De wethouders verwachten dat een nieuwe Niervaert op zijn vroegst eind 2024 in gebruik wordt genomen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief