Lauran, Angelique en Anneke.
Lauran, Angelique en Anneke. Foto: Tom Rietveld

Van der Ham Optiek na halve eeuw dicht: ‘We gaan nu echt met pensioen’

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN – Van der Ham Optiek stopt er na een halve eeuw mee. De zaak werd jarenlang gerund door Angelique Bartz en Lauran van Broekhoven. Angelique: “Mijn opa is ooit begonnen en hij wilde voor alle kinderen een zaak opzetten, Breda was de eerste daarna in Roosendaal en Bergen op Zoom. Zevenbergen was de laatste in de rij. Na de pensionering van mijn vader in 2000 is de zaak voortgezet door mij en Lauran van Broekhoven”.

Angelique heeft er nu 25 jaar opzitten en Lauran 43 jaar. Anneke van Andel is nu al meer dan 46 jaar als medewerker de stille kracht en een vertrouwd gezicht bij Van der Ham. 

Lauran: “We hebben de leeftijd, al zijn we nog steeds jong van geest. Je zou langer door willen gaan, maar je ziet je vrienden en kennissen van dezelfde leeftijd allemaal met pensioen gaan. De verbondenheid, die we met zoveel cliënten hebben gehad is van zoveel waarde, dat we niet zomaar van de ene dag op de andere kunnen stoppen door de deur op slot te doen. Vandaar dat we het nu aankondigen. We gaan stoppen. Sommige klanten - die als tiener ooit binnenkwamen - komen soms met enige emotie even langs om afscheid te nemen”.

Groei contactlenzen 

Lauran en Angelique vullen elkaar aan: “Brillenglazen blijven, maar de contactlenzen met name de zachte lenzen werden steeds populairder. Daarvóór waren er al wel de harde lenzen. Ook de standaard zachte lenzen waren er al langer. Die werden gedragen tot ze op waren. Met alle risico’s van dien. Sommige mensen namen het niet zo nauw en vergaten de lenzen op tijd te wisselen. Toen de maand- week- en daglenzen kwamen werd het veiliger. Contactlenzen zijn een medisch product en zorgvuldigheid blijft belangrijk”.

Nieuwe vindingen

Lauran: “Na de opleiding (7 tot 8 jaar) heb je de basis en dan blijf je bezig met alle fraaie vernieuwingen. De totale problematiek was nog niet zo in kaart gebracht. Het oogonderzoek en het aanmeten op allerlei parameters zoals basiscurve, de diameter en de sterkte, vereist vakmanschap. Technici en chemici komen met nieuwe vindingen. Zuurstof doorlaatbaarheid. Nieuwe materialen, zoals Hydro en Siliconen Hydrogel, die meer comfort geven. De verhouding is nu 95% zachte en nog maar 5% harde lenzen”.

Een bril of een brilletje?

“De maatschappelijke verandering, die ik heb opgemerkt is dat men vroeger de duurste design bril koos en dat dit dan het onderwerp van gesprek was op koffievisites en verjaardagen. Nu lijkt het af en toe een sport, wie heeft de voordeligste bril op?” aldus Lauran.

Vreemde dingen

Lauran: “O, zoveel, maar de grappigste is wel: Een meisje (met een grote snotneus) van 4 of vijf jaar komt met haar vader haar nieuwe bril ophalen. Ik pak de bril erbij om die af te stellen. Die vader zegt heel netjes opvoedend tegen zijn dochtertje. ‘Als die lekker zit moet je het ook eerlijk zeggen’. Ik zet hem op en ze kijkt me aan en zegt: ‘Lekkû h’. Zoiets blijf je onthouden.” 

Een andere hilariteit: Voor de verbouwing zat onze voordeur aan de linker kant. Nu in het midden. Oudere klanten waren zo gewend aan die linkerdeur, dat ze met de rollator aankwamen en - op de automatische piloot - met een knal de ruit ramden met hun rollator. Dat is ook een binnenkomertje”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief