Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Jan Blokland vaart met Lucretia van Moerdijk naar Strijsensas

Door: Tom Rietveld Algemeen

Bij veerpontjes denk je eigenlijk impulsief aan ‘heen en weer’ en aan de overkant, die telkens wisselt. (De songtekst heen en weer van Drs.P.)

Bij de veerpont Lucretia , die vanaf Moerdijk-dorp naar Strijensas en weer terug vaart is het ook de overkant, maar die is pas zichtbaar als schipper Jan Blokland het haventje uitvaart. Zo’n tocht is echt een uitje. Een waterbeleving. Jan is een doorgewinterde schipper (74 jaar) met 60 jaar ervaring en kan het leven in de scheepvaart niet helemaal loslaten en geniet van het contact met de passagiers.

Drukke scheepvaart

De vaartocht gaat over het Hollandsch Diep, waar van alle kanten drukke scheepvaart langs komt, Jan heeft zoveel ervaring en routine, dat ieder zich veilig aan boord voelt. Jan: “De meeste grote schepen gaan naar het zuiden naar de havens Vlissingen, Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi en Noord Frankrijk.

Nationaal Landschap

Na 25 minuten kunnen we aanleggen bij de ponton van Strijensas, dat behoort tot het Nationaal Landschap De Hoeksche Waard, waar je met de hele familie je hart kan ophalen. Natuurliefhebbers kunnen vogels spotten in de wilgenbossen. De recreant kan fietsen, wandelen, kamperen, kanoën of gewoon van de rust genieten. Aan de Jachthaven bij restaurant De Batterij kan men zich weer opladen met een hapje en drankje. Dit is vakantie dichtbij.

Jan: “Hier komen veel toeristen op af. Die maken een rondtour op de fiets. Niet alleen uit de regio, maar uit het hele land en ook vanuit de omliggende landen zie ik ze langs komen”.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief