Peter de Vries met het voorwerp.
Peter de Vries met het voorwerp. Foto: Tom Rietveld

Onbekend voorwerp in kringloopwinkel Mama’s Huisraad verwarmde de tjalken

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Vorige maand heeft de Moerdijkse Bode een oproep geplaatst van Peter de Vries van de kringloopwinkel ‘Mama’s Huisraad’ met de titel: Wie weet wat dit is? Mag het zeggen!

Nu een maandje later spreken we met Peter de Vries van de Kringloopwinkel om er achter te komen, hoe het is gegaan na de oproep. Peter de Vries: “Het heeft heel veel teweeg gebracht. Na de plaatsing op de internetsite van de Moerdijkse Bode komt het in een stroomversnelling. Omroep Brabant besteedt er aandacht aan. Daarna pikt de NOS het op en ook het Jeugdjournaal en vanaf dat moment is het storm gaan lopen. Erg veel reacties, heel veel telefoontjes, mailtjes en sms’jes. Erg leuk al die bedenksels. In 80% van de reacties denken de mensen aan een mijnwerkerslamp. Iemand anders denkt aan een scheepslamp. Of een flauw vermoeden van een vliegtuiglamp langs de landingsbaan in WOII.

In stroomversnelling

“De middag na de NOS uitzending word ik opnieuw gebeld door de reporter van Omroep Brabant, die heeft een telefoontje gekregen van een directeur van een Scheepvaart Museum in Limburg en die weet precies waarvoor het diende en verwijst me naar een museum in Terschelling en Sneek. Eigenlijk wisten we toen al voor 95% zeker wat het is. 

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek weet veel over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw. Het diende als verwarming voor de slaapvertrekken op Tjalk boten eind 1700. De Tjalken voeren op de Zuiderzee en rondom de eilanden. Het blijkt een uniek exemplaar te zijn”. Het is nog niet bekend wat Peter de Vries nu met het voorwerp gaat doen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief