Een imkerpak passen is een groot succes.
Een imkerpak passen is een groot succes. Foto: Tom Rietveld

Bee Friends Happening op Fort Sabina groot succes

Door: Tom Rietveld Algemeen

HEIJNINGEN - Theo Hermans is de gangmaker om met een vriendenclub imkers gezamenlijk de belangrijkheid van de Honingbij te propageren. Onder de naam BEE FRIENDS werd op Fort Sabina een tweedaagse happening georganiseerd op het weekend van 10 en 11 juli. Er is grote publieke belangstelling. Veel gezinnen met kinderen zijn ook op het evenement afgekomen. Theo Hermans is al 35 jaar een bevlogen amateur imker.

Theo: “Mijn ultieme doel is om elk jaar één of twee nieuw imkers te vinden, die de hobby als imker willen omarmen. Heel belangrijk ook voor de jeugd en de mensen om te begrijpen wat de bijen eigenlijk doen voor de landbouw en de gewassen, Niet voor die pot honing. Dat is een leuke bijzaak. Dat mensen beseffen hoe belangrijk de ‘Honingbij’ is voor de bestuiving. Maar ook de hommel, wesp en andere insecten. Dat is de reden om hier uit te leggen hoe nuttig de hobby als imker is. We hebben hier een hele serie verschillende bijenkasten. Als er 100 immers zijn, dan zijn er 100 verschillende methodes en meningen. U zult van mij dit horen en van een ander imker iets anders”.

Grote variatie bijenkasten

“Heel vroeger zaten de bijen in een boomstam. Afgeleid van de boomstam zijn ze in korven gaan imkeren. Wat erg sterk aanleunt aan de boomstam is de Warré kast, waar de bijen zelfstandig de ramen moeten maken. Uitvinding van een Waalse Belg. Vroeger was het lang niet zo makkelijk om de honing uit een korf te halen, dan moest je het er uit snijden.”

“Nadeel is dat de bijen weer helemaal opnieuw was moeten gaan aanmaken. Dan heb je simplex kast dat is de standaardkast het meeste gebruikt. Handzamer niet zo zwaar. Ik heb zelf ook een Buckfast kast van Broeder Adam uit Engeland die een ‘bij’ heeft gekweekt. Een bepaald ras dat heel veel honing haalt en niet steeklustig is. Dat is mooi voor imkers. De Carnica - een Italiaanse bij - heeft dezelfde eigenschappen. Deze is niet geteeld, maar is natuurlijk ontstaan”.

Dat Fort Sabina omgeven is door groen zal voor velen geen geheim zijn, maar dat het ook ruimte biedt voor meerdere bijenvolken misschien wel. Op het Fort leven de volken Haily, Marielle, Tilly en De Wasvrouw. De bijen voelen zich thuis op het Fort en leveren heerlijke honing 100% natuurlijk. Imker Karin van Rosendaal is verantwoordelijke voor de bijenkasten met de volken.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief