Wim Luijten bij zijn 'buitenhuisje'.
Wim Luijten bij zijn 'buitenhuisje'. Foto: Marjanne Dijkstra

Gedecoreerde Wim Luijten: ‘Ik zou nu geen tijd meer hebben om te werken’

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Wim Luijten (73) uit Zevenbergen.

Luijten werd geboren in Dordrecht, maar verhuisde in zijn kinderjaren al naar Bergen op Zoom. Later kwam hij via Denemarken, waar hij met zijn gezin voor zijn werk heen verhuisde, en Klundert in Zevenbergen te wonen. Veel van het vrijwilligerswerk dat Luijten doet heeft te maken met muziek en dat is dan ook een van zijn grote passies. 

“Ik speel al van jongs af aan accordeon. Toen later mijn kinderen op muziekles gingen op de muziekschool in Fijnaart, ben ik zelf saxofoonles gaan nemen. Omdat in Fijnaart mijn tweede muzikale roots liggen, ben ik daar betrokken geraakt bij allerlei verschillende muziekinitiatieven.”

Koren
Zo is Luijten vrijwilliger bij Harmonie Oranjevaan, waar hij ook algemeen bestuurslid en voorzitter was. Al jaar en dag zet hij zich ook in als klusjesman en onderhoudt hij de instrumenten. “Op het moment zijn we bezig met de productie van een grote openlucht musical over Oorlogswinter. Daarvoor ben ik veel bezig met decorbouw. Ook was ik ruim twintig jaar bestuurslid en ben ik nu tweede dirigent van het Westhoeks Mannenkoor. Daarvoor heb ik ook een cursus tot koordirectie gevolgd en ik ben bij nog twee andere koren reservedirigent en heb nog een eigen koor dat vooral uit vrienden bestaat.”

Ook is Luijten bestuurslid en vrijwilliger van Stichting Fijnaart Muzikaal. “Daarbij verzorgen we muzieklessen voor alle groep 6 leerlingen van de drie basisscholen in Fijnaart.” Met al die dingen is Luijten een behoorlijk bezig persoon. “Ja daar gaat wel veel vrije tijd in zitten. Ik heb me wel eens afgevraagd hoe ik vroeger überhaupt tijd had om naar mijn werk te gaan. Ik zou er nu geen tijd meer voor hebben. Mijn vader zei dit ook altijd en ik snap nu pas wat hij bedoelde. Samen met mijn vrouw geniet ik wel van onze boot die in de haven bij Hoeven ligt. We varen niet eens altijd, maar het is echt ons zomerhuisje op het water. Als we daar zijn, loop ik elke dag even naar huis en terug voor de post en dan loop ik rustig zes kilometer per dag. Lekker bewegen vind ik belangrijk.”

Werkkloffie
Ook voor Wim Luijten was het krijgen van de koninklijke onderscheiding een hele verrassing. “We zouden naar een kennisje gaan, dus we zaten nog rustig koffie te drinken. Toen werd er opeens gebeld en stond wethouder Eef Schoneveld voor de deur.

 ‘Dan is er toch iets anders aan de hand’, dacht ik meteen.” Zijn vrouw voegt toe: “Het was nog spannend om het geheim te houden en ik moest een goede smoes hebben zodat hij én thuis was, én niet zijn werkkloffie aan had.” Luijten besluit: “Het waren gewoon een gezellige paar uurtjes met koffie en taart. Ik zat niet per se te wachten op een lintje, daar doe ik het niet voor. Maar ik ben ontzettend blij dat ik het heb gekregen, want ongemerkt doe je best veel en het blijkt dat dat heel erg wordt gewaardeerd.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief