Afbeelding
Foto: Joke van Rooijen

Zevenbergse Havendagen afgelast door oplopend aantal coronabesmettingen

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN – De Zevenbergse Havendagen gaan niet door op 17, 18 en 19 september. Dat hebben het organiserend comité van vrijwilligers, de Zevenbergse ondernemersvereniging en de gemeente Moerdijk besloten. Oorzaak is het oplopend aantal coronabesmettingen. De huidige vooruitzichten maken het risico te groot dat het evenement anders op het laatste moment moet worden afgeblazen.

Bedoeling was om in september uit te pakken met een groot feest. Er zou een speciale uitvoering worden vertoond met theater en muziek, een braderie en een sport- en speldag. De haven kon eerder ook niet op grootste wijze worden geopend. Een klein persmoment waarbij voormalig burgemeester Jac Klijs in december 2020 het eerste water in de haven spoot, volstond. Ook een groots aangekondigde wandeling door de havenbak in september 2020 ging niet door toen het aantal coronabesmettingen opliep. Er werd alleen een uitzondering voor de pers gemaakt.

Herkansing voor de koning

De eerste editie van de Zevenbergse Havendagen is nu een jaar verschoven naar het weekend van 16, 17 en 18 september 2022. Dit betekent wel een nieuwe kans voor het organisatiecomité om koning Willem-Alexander uit te nodigen. Die liet pas geleden via een woordvoerder weten helaas niet op de uitnodiging in te kunnen te gaan. 

Michel van Opstal, bekend uit het plaatselijke Zevenbergse culturele leven blikt alvast vooruit naar de feesten in 2022: “We kijken dus uit naar volgend jaar om iedereen de complete beleving te laten ervaren. Zonder de 1,5 meter en samen met alle verenigingen en vrijwilligers die zich de afgelopen maanden al enorm hebben ingezet.”

Voorzitter Lennard Zwaard van de ondernemersvereniging is ook teleurgesteld, maar ziet geen andere optie: “Wij kunnen niet anders beslissen door de toename in besmettingen en de onwetendheid van de maatregelen die ze medio augustus gaan aankondigen. Als het gaat om de gezondheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers doen wij nooit concessies.”

De nieuwe coronamaatregelen verplichten bezoekers bij evenementen om een zitplaats te hebben en 1,5 meter afstand te houden. Live-optredens en harde muziek zijn verboden. Deze maatregelen gelden tot medio augustus, maar kunnen nog verlengd worden. Wethouders Désirée Brummans en Danny Dingemans benadrukken dat van uitstel geen afstel komt: “In september 2022 krijgt het feestweekend het publiek dat het verdient.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief