Meindert Bijleveld met zijn hond.
Meindert Bijleveld met zijn hond. Foto: Marjanne Dijkstra

Meindert Bijleveld uit Moerdijk-dorp kreeg laatste lintje van Jac Klijs

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Meindert Bijleveld (53) uit Moerdijk.

Stiekem is Bijleveld zelfs de negentiende gedecoreerde dit jaar. Hij kreeg alleen zijn koninklijke onderscheiding niet tijdens de jaarlijkse lintjesregen eind april, maar bij het afscheid van burgemeester Jac Klijs eind mei. Het was een avond die Bijleveld niet snel zal vergeten. 

“Ik was bij het afscheid van de burgemeester aanwezig, omdat hij zo betrokken is geweest bij het dorp Moerdijk in de nasleep van de brand bij Chemie-Pack. Mensen hier in het dorp kwamen toen in de problemen en ik ben toen samen met wat anderen de barricades opgegaan, wat uiteindelijk resulteerde in de Moerdijkregeling voor huiseigenaren. Ik zat rustig naast Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf toen de burgemeester begon over hoe leuk hij het altijd vond om lintjes uit te reiken. Ik zei nog tegen Ferdinand dat hij vast een onderscheiding kreeg, toen ik opeens mijn vrouw binnen zag komen en het voor mij bleek te zijn. Toen stond ik wel even met mijn mond vol tanden.”

Voetbal
Bijleveld komt uit Pernis, maar zijn vrouw is geboren en getogen in Moerdijk en zo kwam hij ooit in het dorp terecht. “Toen mijn oudste zoon twee was, ben ik in het Sinterklaascomité gegaan. Ik was daar een tijd voorzitter en hielp mee met het organiseren van de intocht in de haven en de shows in de Ankerkuil. Ik heb ook nog een tijdje als de Moerdijkse ‘meneer Aart’ (Aart Staartjes versloeg jarenlang de landelijke intocht vanaf de kade, redactie). Inmiddels was ik zelf ook al een tijdje aan het voetballen bij TPO en ook mijn oudste zoon ging voetballen. Zo rolde ik ook bij de voetbalvereniging in allerlei soorten werkzaamheden.”

“”Zo ging ik de jeugd trainen en coachen, hielp ik mee bij het kamp organiseren, zocht ik mee naar sponsoren, was ik leider van het eerste elftal, was ik penningmeester: ik heb gewoon heel veel gedaan binnen de vereniging. TPO heeft 160 leden die ook uit Klundert, Zevenbergen en Zevenbergschen Hoek komen. Bij een wedstrijd van ons eerste elftal staat zo 100 tot 150 man te kijken, dat is ontzettend veel voor een vijfdeklasser. We doen er dan ook veel aan om mensen aan ons te binden, in de derde helft draait er altijd een DJ. Dat geeft meer smoel aan een vereniging.”

Leefbaarheid
Bijleveld is zich bewust van zijn rol als inwoner van een dorp. “Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn bij allerlei zaken binnen het dorp. Zo ben ik betrokken bij de Dorpstafel Moerdijk waar ik onder andere meesprak over de haven en over woningbouw in het dorp.”

“Op die manier kan ik een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het dorp. Als je dat niet doet, dan valt het stil op een dorp. Ik hoop wel dat de nieuwe generatie, zeg maar mensen tussen de 25 en 45 jaar, ook meer van zich gaat laten horen. Dat zij op gaan staan om actief te worden in het dorp. Hun hulp kunnen we goed gebruiken. En als iedereen wat doet, is dat toch hartstikke mooi?”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief