Het project wordt afgerond
Het project wordt afgerond Foto: Angelique van de Reijt

Reconstructie Steenweg in Moerdijk afgerond: Voorbeeld van burgerparticipatie

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

MOERDIJK - “De bewoners van de Steenweg hebben veel aandacht gehad tijdens en voor de reconstructie van de Steenweg in Moerdijk. De belangrijkste doorlopende weg door Moerdijk-dorp naar de haven is flink onder handen genomen”, zegt aannemer Pieter Maljaars van de BAM (ook bekend van het fietspad Klundert-Zevenbergen, waarvan de renovatie onlangs is gestart)

“Eind juni 2021 zijn we gestart en vandaag wordt het project dus officieel door de wethouder afgesloten na 4 maanden. Het was best een uitdaging, we werken hier in een stedelijke omgeving binnen het leefgebied, dus moesten vooral veel rekening houden met de bewoners. Daar hadden wij bij inschrijving in onze aanbesteding al rekening meegehouden door niet alleen een gunstige prijs te offreren, maar ook heel veel extra’s in een maatwerkplan. In de Steenweg zitten ook bedrijven (visboeren, autobedrijf en kapsalon) naast de bewoners.”

Omgevingsmanager

“Daarom hebben we een omgevingsmanager aangesteld. Hij onderhield de contacten voor alle speciale bijkomende zaken, die ook de communicatie voerde bij klachten en of problemen. Een aantal klachten van de bewoners ging vooral over de trillingen en over de snelheid. De toezichthouder van de gemeente William Otte en de omgevingsmanager hebben er echt een fulltimebaan aan gehad om dagelijks alle problemen op te lossen, zoals bewoners helpen die slecht ter been zijn, parkeerproblemen, pakketjes van de postbode en bestelbussen bezorgen”, aldus Maljaars.

Regenwater

De Steenweg is aangelegd op een soort dijk, maar de ondergrond is slap, kleiachtig veen en bovendien zijn de meeste huizen niet onderheid met heipalen. “Daarvoor hebben we toen speciale trillingsmeters weggezet. We hebben de riolering vernieuwd en de regenpijpen afgekoppeld. Het regenwater wordt nu via een aparte buis afgevoerd in verband met het klimaatbelang. We hebben 2 weken vertraging gehad door sneeuw en vorst”, vertelt de aannemer.

De aanwezige wethouder Jack van Dorst prees de prettige samenwerking met aannemer BAM en zijn eigen projectleider Dirk Bouwens en toezichthouder William Otte. Ook de samenwerking met de bewoners werd als heel positief ervaren. De Steenweg is beeldbepalend binnen het leefklimaat van Moerdijk-dorp, daarom mochten de bewoners letterlijk en figuurlijk de eerste piketpalen slaan.

Inspraak

“We hebben vooraf 3 inspraakavonden gehouden in de Ankerkuil met de betrokken bewoners. Daar hebben we de technische uitwerking van het plan gepresenteerd. De circa 80 omwonende mochten daar ook hun visie uitspreken. In het eerste ontwerp zaten wat asverspringingen (knikken)met versmalde rijbaanstroken, die hebben we er op verzoek van de bewoners uitgehaald. Ook de plaats van de led-lantaarnpalen en de 2 rode fietsstroken zijn door burgerinspraak toegevoegd, ”vult Dirk Bouwens, projectleider gemeente Moerdijk, aan.

Groen

In het najaar zal er nog heel wat groen toegevoegd worden, zodra het planten weer kan na de zomer. Ook hierin hebben de burgers geparticipeerd. Een aantal bewoners had namelijk al eerder gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor zonnepanelen en zou het dus nu erg jammer vinden als de gemeente schaduwrijke bomen gaat plaatsen. Door deze inspraak komen er op die plek dus minder bomen. Naast het groen krijgt ook de Klaverpoldersweg (tussen Steenweg en Zeedijk) een extra nieuwe bovenlaag in september week 36/37.

Hechte gemeenschap

De Moerdijkers zullen elkaar ook zeker aanspreken, als er te hard gereden wordt op de Steenweg. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur, is volgens de landelijke CROW-normen en conform de landelijke veiligheidsnormen. “Ook hier vragen we de verantwoordelijkheid van de burger/weggebruiker zelf”, aldus Wethouder van Dorst.

Dat Moerdijk een hecht dorp is en dat de bewoners elkaar goed kunnen vinden, bewijst het burgerinitiatief “gevelgroen”. Circa 30 bewoners hebben op eigen initiatief gezorgd voor gevelgroen/plantenbakken met eigen voorkeur planten voor hun huizen aan de Steenweg. “Zo nemen de burgers zelf hun verantwoordelijkheid om hun straat op te fleuren”, aldus wethouder Van Dorst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief