<p>Het centrum van Fijnaart moet vitaler worden.&nbsp;</p>

Het centrum van Fijnaart moet vitaler worden. 

(Foto: Desiree Cooremans)

Brede instemming centrumplan Fijnaart: kern van ‘nieuwe’ hart is Voorstraat en Dijkplein

FIJNAART - Het was een druk bezochte avond, met bijna 50 digitale bezoekers, die graag wilden zien met welke plannen de gemeente terugkwam voor de aanpak van het centrum van Fijnaart. Plannen om het centrum leefbaarder en vitaler te maken. De plannen, maar ook de wijze waarop de inwoners zijn betrokken in dit project werden instemmend begroet.


Wethouder Danny Dingemans trapte de avond af en deed gelijk een oproep. “Vitaliteit zit niet in een bak met stenen maar in de bewoners, het verenigingsleven, organisaties en ondernemers die zorgen voor levendige activiteiten. Wij als gemeente kunnen zorgen dat de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk is. We zitten nu op een punt waarop vervolg stappen gezet gaan worden en roep nu dan ook al op aan betrokkenen om na te gaan denken over de invulling van activiteiten die verlevendiging kan veroorzaken.”

De kern van het ‘nieuwe’ hart is de Voorstraat en het Dijkplein. Voor wat betreft de Voorstraat wordt overwogen de straat autoluw te maken en en in te richten in een zogenaamde Willemstadvariant: rijbaan aan beide zijden van de straat met in het midden een brede groenstrook. Op het Dijkplein moet meer ruimte komt voor terrassen en activiteiten. Aan het uiteinde van het centrum staan dan de Kerkring en het evenementenplein die zo via de Voorstraat en Dijkplein op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden zijn. Ook voor deze laatste twee zijn de nodige ideeën uitgewerkt. 

Stapje verder

Dingemans: “We hebben hier schetsen gemaakt om het op orde te brengen maar veel mensen zeggen ook: je kan het ook in één keer goed doen. Vandaar dat we ook durven te dromen en net een stapje verder durven te gaan. Hierdoor geven we niet alleen meer keuze maar kunnen we het centrum echt meer inhoud geven. Maar in deze situatie zijn we meer afhankelijk van derden.”

 Hij doelt dan op het veranderen van de Kerkring, waarbij het meer een openbaar gebied zou kunnen worden, het nog meer betrekken van het evenemententerrein bij het centrum en bebouwing aan de andere zijde van de Dijk. In deze variant zou een school en een supermarkt integraal onderdeel kunnen uitmaken van de plannen. Plannen waarbij zelfs gekeken wordt naar een zwemplas naast het huidige evenemententerrein.

De plannen konden op de nodige instemming rekenen. Enerzijds omdat het inderdaad Fijnaart verder kan brengen maar ook omdat andere opgaven als woningbouw maar ook het splitsen van kort en lang-parkeren, waarbij voor de laatste 4 parkeerpleinen zijn voorzien aan de rand van het centrum, onderdeel zijn van de plannen. 

De volgende stap is het verder uitwerken van de plannen, verkeersonderzoeken doen, waarbij gekeken moet worden naar de gevolgen van de verkeersafwikkeling en het omleggen van busverbindingen, en gesprekken met onder andere de provincie. Daarna gaan de plannen het bestuurlijke besluitvormingsproces in. Op verzoek van enkele bewoners is er dan nog altijd een mogelijkheid om hun visie te delen. Een van de bewoners sloot de avond af met de opmerking: “we zullen het nooit 100% goed kunnen doen voor iedereen maar we kunnen het wel goed doen voor Fijnaart en daar hebben we allemaal belang bij.”

Krijn ten Hove
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;