<p>Ellen en Jan Leijten opnieuw in trouwkleding bij het 400-jarig stadhuis, nu met hun twee zoontjes.</p>

Ellen en Jan Leijten opnieuw in trouwkleding bij het 400-jarig stadhuis, nu met hun twee zoontjes.

(Foto: Angelique van de Reijt)

Klundertenaren vieren feest bij 400-jarig Stadhuis

KLUNDERT - Het idee van stadsgids Niek Tolenaars en zijn schoonzus Cootje Knook, om de bevolking op te roepen hun trouwfoto in te zenden voor de verjaardag van het 400-jarige Stadhuis, is afgelopen weekend echt een mooi feest geworden. “We hadden in coronatijd nooit gedacht dat het zo groots zou uitpakken,” aldus beide organisatoren.


DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT

Mensen reageerden zó enthousiast dat de foto’s maar bleven binnenstromen. Tijdens de Open Kunst- en Monumentenroute kozen veel bezoekers ervoor om even langs het Klundertse centrum te rijden. Het Stadhuis van Klundert is namelijk bijna nooit geopend voor bezichtiging of bezoek, uitgezonderd trouwerijen natuurlijk. Maar nu stonden de deuren voor één keer dus wagenwijd open en mochten bezoekers de trappen zelf beklimmen om ontvangen te worden door de Klundertse stadsgidsen en de sfeer van toen weer te proeven. In totaal 505 foto’s werden ingezonden en vervolgens door een plaatselijke kunstenaar op spandoeken geëxposeerd, die vervolgens door de werkgroep van Niek en Cootje op de gehele vestingwerken, de zogenaamde wallen tussen de bomen werden opgehangen. Veel wandelaars konden zo genieten van de wandelroute ‘Kuieren door Klundert’, aangevuld met de trouwdoeken en kleine kunstwerken. Daarnaast zijn alle foto’s door een Klundertse ondernemer geprint op weersbestendig materiaal. Ook de circa 1.000 knijpers werden gesponsord door een Klundertse ondernemer. Deze trouwfoto’s vanaf 1881 hingen met naam en trouwdatum, in chronologische volgorde in het wel bekende trouwlaantje vanaf het stadhuisplein, via het Thomashuis naar de gereformeerde kerk in één grote lange slinger van wel 170 meter lang. Ook de Klundertse middenstand had etalagepoppen met trouwjurken op de stoep voor hun winkels in het centrum geëtaleerd.

Emotioneel

Meer dan 750 bezoekers kwamen op dit spektakel van de Heemkunde Kring Klundert af, maar het bleef rustig, eenvoudig, toch zeer innemend, en voor velen ook emotioneel en strak georganiseerd. Ouders, grootouders, kleinkinderen (vaak drie generaties trouwfoto’s), familieleden en vrienden bezochten met velen het trouwlaantje en het Stadhuis. Ook veel Zevenbergenaren, waarvan zelfs één bruidspaar in trouwkostuum (inmiddels met drie kinderen)kwamen vandaag weer naar het Klundertse stadhuis. Twee Zevenbergse heren kozen een tijd geleden ook voor het idyllische, stijlvolle pand om hun huwelijk in te laten voltrekken.

Op herhaling

Sita en Jaap Vreugdenhil-Strootman (44 jaar getrouwd) waren er al vroeg bij. Zij waren het eerste bruidspaar in vol ornaat dat het stadhuis bezocht op deze feestdag. Ook Helma en Jan Lankhuijzen( 40 jaar geleden getrouwd) kwamen in hun prachtige outfit naar het stadhuisplein, gevolgd door Ad en Lenette Schneijderberg, en Johan en Anneke van de Hoek-van de Berkt, in totaal twintig bruidsparen van verschillende leeftijden beklommen nogmaals in hun originele, oude trouwjurk en pak de trappen en de trouwzaal opnieuw. Het Thomashuis Klundert verzorgde koffie en thee met veel lekkers voor de bezoekers op het terras voor de Prinsenhof, achter het Stadhuis. Cootje en Niek, initiatiefnemers ,spreken van een groot succes, wat door alle bezoekers en vrijwilligers met enthousiasme en bewondering werd beaamd. Klundert is trots! 


 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;