Beeld Noordelijke Randweg Zevenbergen.
Beeld Noordelijke Randweg Zevenbergen. Afbeelding: Provincie Noord-Brabant

Noordelijke Randweg Zevenbergen over vijf jaar klaar

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZEVENBERGEN - De Noordelijke Randweg Zevenbergen is waarschijnlijk over vijf jaar gereed. Dat meldt de Provincie Noord-Brabant, de partij die verantwoordelijk is voor de aanleg van de weg. Aanvankelijk zou de weg in 2023 klaar zijn, maar dat blijkt niet haalbaar.

De Noordelijke Randweg Zevenbergen is de omlegging van de provinciale weg N285. Die loopt nu vlak langs het centrum van Zevenbergen. Door de realisatie van de Noordelijke Randweg rijdt het doorgaande verkeer straks een stuk noordelijker om Zevenbergen heen. Dat moet de leefbaarheid in de stad ten goede komen én kansen bieden voor de ontwikkeling van het gebied tussen de huidige N285 en de nieuwe weg.

Aanbesteding

De aanleg van de nieuwe randweg gaat langer duren dan de provincie Noord-Brabant aanvankelijk dacht: de oplevering is niet in 2023, maar uiterlijk in 2026 voorzien. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo ging de oorspronkelijke planning uit van een traditionele aanbesteding. De Provincie Noord-Brabant echter koos uiteindelijk voor een aanbesteding waarbij de aannemer de ontwerptekeningen maakt. Dat leidt tot een langere voorbereiding voordat de eerste schop in de grond gaat. Verder zijn nog niet alle gronden in het bezit van de Provincie Noord-Brabant, al ziet het ernaar uit dat dit eind volgend jaar wel het geval is. Tot slot blijkt uit vooronderzoek dat de ondergrond van de nieuwe weg weinig draagkracht heeft. Dat zorgt ervoor dat het grondwerk in de bouwfase meer tijd kost dan voorzien.

Brug

Als de Noordelijke Randweg klaar is, wordt de huidige provinciale weg tussen de rotonde Oostrand/De Langeweg en sportpark De Knip ingericht als gemeentelijke weg. Op dat moment komt er ook een brug over de Roode Vaart, zodat de nieuwe Zevenbergse haven invaarbaar is. Dat de randweg later klaar is, heeft gevolgen voor de planning van die ontwikkeling. De vertraging heeft geen financiële gevolgen voor de Gemeente Moerdijk: de Provincie Noord-Brabant is zowel verantwoordelijk voor de aanleg als de financiering van de Noordelijke Randweg.

Onderzoeken

In de afgelopen tijd zijn onderzoeken gedaan die nodig zijn voor de aanleg van de nieuwe weg. Ook in de komende periode staan er diverse activiteiten op de planning. Zo wordt eind 2021 een veldonderzoek uitgevoerd naar niet-gesprongen explosieven. Verder wordt het flora- en faunaonderzoek geüpdatet en worden de stikstofeffecten doorgerekend met de meest actuele versie van het rekenmodel. Tot slot lopen er momenteel gesprekken met omwonenden over geluidsmaatregelen. 

Werkzaamheden

De Randweg wordt een 80 km-weg en loopt met een boog om het noordelijke gedeelte van Zevenbergen heen. Er komen in totaal drie rotondes: de westelijke rotonde sluit de randweg aan op de provinciale weg N285, de middelste rotonde maakt ontsluiting mogelijk voor een te ontwikkelen gebied binnen Zevenbergen-Noord en de bestaande oostelijke rotonde verbindt de Randweg met de provinciale weg N285 en de Oostrand (N389). Verder komt er een brug over de Roode Vaart, wordt er een halfverdiepte onderdoorgang gemaakt bij de Achterdijk en komt er een viaduct over de spoorlijn Lage Zwaluwe-Roosendaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief