<p>John Schuurmans bij de AED aan zijn huis.</p>

John Schuurmans bij de AED aan zijn huis.

(Foto: Marjanne Dijkstra)

John Schuurmans is stem van Klundert: ‘Muziek en presenteren loopt als rode draad door mijn leven’

MOERDIJK - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat John Schuurmans (63) uit Klundert.


De geboren en getogen Klundertenaar heeft altijd heel erg veel gedaan in en voor het dorp. “Muziek en presenteren loopt wel als een rode draad door mijn leven. Ik was vijftien toen ik begon met een drive-in als dj. Op mijn zestiende presenteerde ik de braderie voor het eerst en dat doe ik nog. De afgelopen twee jaar is Klundert op een Kluitje, zoals de braderie tegenwoordig heet, helaas door alle maatregelen rondom het coronavirus niet doorgegaan. Maar ook bij de Sinterklaasintocht of bij een concert ben ik het beste met een microfoon. Geef mij een microfoon in mijn handen en ik klets alles aan elkaar. Dat is echt mijn ding. Ook mijn oudste zoon is er nu vaak bij, hij is professioneel DJ. Op zijn zevende kreeg hij zijn eerste mengpaneeltje. Ik ben er trots op dat ik dat met hem mag en kan doen. Een keer per jaar, op de laatste zondag voor kerst, draaien we samen in café De Graanbeurs in Fijnaart op een vinylavond. Ik heb zelf meer dan twaalfduizend singletjes en we draaien dan van alles vanaf de jaren zeventig tot aan nu. Ik ben echt een muziekfreak, maar ik hou van van alles. Ik was altijd een groot fan van BZN, maar ook Bob Marley, Dire Straits en Pussycat zijn favorieten. 

Ongeval
Schuurmans is een echte ‘machinale man’ in de metaal, maar inmiddels doet hij ook veel in de werkvoorbereiding. Hij werkte jaren bij Fokker in Papendrecht tot het bedrijf failliet ging. In 1993 kreeg hij een bedrijfsongeval waardoor hij drie vingers van zijn linkerhand moet missen. “Een foutje van een seconde veranderde mijn leven. Ik ben links, dus dat is extra onhandig. De verwachting was dat ik lang moest revalideren. Ten tijde van het ongeluk was mijn vrouw zwanger van onze oudste zoon en ik had mezelf voorgenomen dat ik zijn eerste luier zou verschonen.”

“In mei had ik het ongeluk en in augustus verschoonde ik die eerste luier. Ik sta ontzettend positief in het leven en denk in mogelijkheden in plaats van in problemen. Ik denk dat dat me wel heeft geholpen in het hele proces en ik was sneller dan verwacht weer aan het werk. Ik stond dat jaar in juni ook alweer op de braderie met een speciaal soort beugel voor de microfoon. Omdat ik na het ongeluk zo ontzettend goed ben geholpen door collega’s van de beveiliging van Fokker, heb ik ook mijn EHBO-diploma gehaald. Nu ben ik een vrij fanatieke EHBO’er en ik heb zelfs een AED aan mijn huis hangen.”

Bijzonder
26 april staat John Schuurmans nog helder voor de geest. “Ik was door mijn zoon gevraagd om thuis te komen voor een afspraak met iemand van ‘Klundert is buitengewoon bijzonder’. Die man kon alleen op die middag om half twaalf. Ik had wel even gemopperd, maar een paar uur vrij genomen. Toen hij er om twaalf uur nog niet was, was ik wel wat geïrriteerd.”

“Mijn vrouw stelde voor dat ik even een ander overhemd aan deed en ik zei nog dat het toch niets uitmaakte dat die man zag dat ik uit mijn werk kwam. Toen er werd aangebeld zag ik Jac Klijs staan en viel het kwartje meteen. Het is heel bijzonder dat ik de onderscheiding nog uit zijn handen heb mogen ontvangen. Het lintje is voor mij een stimulans om door te gaan met wat ik doe. Zo lang ik geniet van wat ik doe en mensen mij leuk vinden, ben ik tevreden.”

Marjanne Dijkstra
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;