Stefan Visser op bedrijventerrein Moerdijk.
Stefan Visser op bedrijventerrein Moerdijk. Foto: FOTO MONIQUE JANSEN

Stefan Visser is wijkagent van haven- en industrieterrein Moerdijk: ‘Nog zichtbaarder worden’

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK – Grip krijgen op de criminaliteit op haven- en industrieterrein Moerdijk. Dat is de taak van wijkagent Stefan Visser: “Mijn werk lijkt op van de wijkagenten in de buurt, maar het grote verschil is dat ik werk met grote bedrijven in plaats van met buurtbewoners.” Sinds 2019 is Stefan actief op industrieterrein. Hij heeft veel ervaring, want daarvoor werkte hij jarenlang in de zeehaven van Rotterdam

De haven en het industrieterrein van Moerdijk zijn goed beveiligd. Het hele gebied is omheind met hoge stevige hekken. Speciale camera’s registreren alle kentekens van in- en uitgaande voertuigen. Beveiligingsbedrijven surveilleren in de stille uren langs alle bedrijven. Dat betekent niet dat criminaliteit niet voorkomt op het Moerdijkse bedrijvenpark. 

Haven als doorgeefluik

“In West-Brabant worden bijvoorbeeld veel synthetische drugs geproduceerd. Die moeten ook weer het land uit. De haven is daarvoor een mogelijk doorgeefluik”, legt Stefan uit. Daarom werkt hij samen met collega’s en samenwerkingspartners om bij bedrijven en hun medewerkers meer bewustwording en awareness te creëren op het gebied van criminaliteit in brede zin. Ondernemingen blijken nu nog terughoudend te zijn met het melden van verdachte zaken. 

Stefan: “We streven er naar om de meldingsbereidheid omhoog te krijgen, zodat zaken die afwijken ‘van het normale’ sneller worden gedeeld.” De wijkagent benadrukt dat integer werken hierbij belangrijk is: “Bedrijven moeten weten dat wij vertrouwelijk met deze gegevens omgaan en dat zij anoniem kunnen blijven via Meld Misdaad Anoniem.”

Meer bekendheid kweken

Stefan vindt het daarom belangrijk om nog bekender te worden bij de bedrijven. “Dat is met alle beperkingen door de coronacrisis niet gelukt. Ik wil nu meer op pad, zodat iedereen weet wie ik ben. Ook ligt informatie letterlijk op straat, die moet je zelf ophalen. Je merkt dan sneller wanneer iets niet pluis is.” 

Ondernemers kloppen ook sneller aan als zij de wijkagent kennen. Dat gebeurt niet alleen met verdachte meldingen, maar ook met vragen over regels: “Ik fungeer als informatiemakelaar. Ik kan snel informatie wegleggen bij collega’s en beschik over korte lijnen met de havenmeester, de douane, de gemeente en de Omgevingsdienst. Voor bedrijven is het prettig dat we snel kunnen schakelen als dat nodig is.”

Projecten tegen ondermijning

Ook werkt Stefan mee aan verschillende projecten om ondermijning tegen te gaan. Uit TNO-onderzoek blijkt dat de haven niet alleen kwetsbaar is voor de export van drugs, maar ook voor de uitbuiting van Oost-Europese chauffeurs en witwas- en vastgoedfraude. Daarnaast is het onmogelijk om alle goederenstromen te controleren op de aanwezigheid van verdovende middelen. 

Sommige bedrijven zijn extra kwetsbaar voor crimineel misbruik. Havenmedewerkers kunnen beïnvloed worden door criminelen. “Ze zien snel wie er gevoelig is voor extra geld of wie er kan worden afgeperst”, vertelt Stefan. In de zeehaven is de sociale controle niet groot wat de aantrekkelijkheid voor criminelen weer vergroot. 

Weerbaarheid havenpersoneel

De politie werkt bij het aanpakken van criminaliteit samen met de gemeente, de douane, de marechaussee en het havenbedrijf Moerdijk om duistere zaken zoveel mogelijk buiten de poorten te houden. Dat gebeurt met verschillende projecten. Zo werkt men aan het vergroten van de weerbaarheid van havenpersoneel in de strijd tegen corruptie. 

Leidinggevenden krijgen instructies hoe zij integriteit kunnen bespreken. Het Platform Veilig Ondernemen maakt voor ondernemers de vertaalslag voor lastige en ongrijpbare onderwerpen, zoals ondermijning. Het haventerrein is al voorzien van een hekwerk, maar persoonsverificatie kan ook helpen om mensen weg te houden die op het industrieterrein niets te zoeken hebben. Verder loopt er een project om malafide transportbedrijven te herkennen in de strijd tegen internationale cocaïnehandel. 

Mensensmokkel

Kleinere criminaliteit, zoals diefstal komt in de haven en het industrieterrein minder voor. Ook mensensmokkel lijkt niet op grote schaal te gebeuren. “Dat zie je meer bij de grotere havens, zoals Rotterdam. We komen hier weleens een vreemdeling tegen die denkt al in Engeland te zijn, maar dat zien we niet vaak”, besluit Stefan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief