De Seniorenraad is blij weer een activiteit te mogen organiseren.
De Seniorenraad is blij weer een activiteit te mogen organiseren. (Foto: Angelique van de Reijt)

Zevenbergse senioren varen voor het eerst weer uit

ZEVENBERGEN - Op het terrein achter de suikerfabriek verwelkomen de vrijwilligers Monica Schoonen en Nanny Prein van de Stichting Seniorenraad zaterdag de deelnemers. “116 Zevenbergse senioren gaan varen naar Rotterdam, maar ze moeten nog even wachten, want de boot heeft wat vertraging”, melden zij.


Nicole Vossaert (68) voorzitter van de Seniorenraad paradeert in haar rode outfit tussen de passagiers, die zich aangemeld hebben voor deze trip. Enthousiast en opgetogen staat ze ons te woord. 28 jaar geleden is de Stichting Seniorenraad opgericht in 1993 door het stoppen van het gecoördineerd ouderwerk van de gemeente. Elke kern in de gemeente Moerdijk moest zijn eigen ouderenactiviteiten gaan organiseren. Wel verstrekt de gemeente daar nog behoorlijk wat subsidie voor. 

“Toch valt dat niet mee in Zevenbergen”, zegt mevrouw Vossaert. “In kernen als Willemstad, Fijnaart en Klundert is er veel meer saamhorigheid. Door de kleinschaligheid daar is er veel meer sociale samenhang, wat echt veel moeilijker is in Zevenbergen. We doen allerlei pogingen om de vrijwilligers en deelnemers te bereiken. We geven straks alle passagiers een flyer en hopen zo meer naamsbekendheid te creëren, meer senioren te bereiken. Belangrijk is dat deze senioren aangeven welke nieuwe activiteiten er nog op stapel kunnen worden gezet. Alle suggesties zijn welkom. Het bestuur kijkt hier met belangstelling naar uit.” 

Accordeon les, creatieve club, computerles, wandelclub, fietsclub, line dance, soos, sjoelen, spelletjes. Het kan allemaal bij de Seniorenraad Zevenbergen. Dus niemand hoeft zich te vervelen of eenzaam te voelen in Zevenbergen. Voor de Biljartclub is er nu een wachtlijst en ook de Bingo is altijd een groot succes. “8 jaar geleden ben ik gevraagd voor deze functie en ben blij dat we na deze coronatijd weer volop kunnen organiseren. Ik heb zelf gewerkt als managementassistente bij een scheepvaart gerelateerd bedrijf, dus vond het erg leuk om deze boottocht te organiseren. De heer Nijs van Noordennen, (penningmeester) is werkzaam geweest in de beroepsvaart. 

De Hendrika

In Zevenbergen vooral bekend van het nostalgische schip “De Hendrika”, waarmee hij de Matthijs Heldt scoutinggroep zeeverkenners elk jaar vervoert naar hun scoutingkamplocatie.” aldus de voorzitter. Nijs checkt zijn Marine traffic App en traceert daarmee het naderende schip vanaf de sluis van Roode Vaart. “Hij komt eraan” meldt hij aan de voorzitter en de wachtende menigte. Alle op corona-gecheckte deelnemers krijgen een kop koffie met gebak bij binnenkomst en tijdens het varen een uitgebreid lunchbuffet en een prachtige bootreis. 


Wachten op een plek aan boord. - Angelique van de Reijt

Als verrassing komt Jacob Pinkster live muziek verzorgen op gitaar. “Gelukkig was rederij de Zilvermeeuw zeer coulant, want we hebben vanwege Corona de boottocht al 3x moeten verzetten”, zegt de voorzitster. Rinus van Eck (evenementencommissie) moedigt de aanwezigen aan om sinterklaasliedjes te zingen op de kade: “Ja, ik gooi graag veel humor in zo’n dag!” Kapitein Adriaan Schuller (40) is al zijn hele leven onderdeel van familiebedrijf de Zilvermeeuw (met 7 schepen): “Het was een historisch moment vanmorgen. We zijn al om 06.45 vertrokken uit Drimmelen en onder de Moerdijkbrug door de sluis van Roode Vaart ingevaren. Daar ging het schutten vrij langzaam en nu voor het eerst in de geschiedenis aangemeerd in Zevenbergen aan de kade bij de Suikerfabriek. “ 

Het keren van het schip in het smalle water vergt wel wat secuur zeemanschap, maar dan kan het schip uiteindelijk vertrekken richting Rotterdam met het uitje van de Seniorenraad.

Angelique van de Reijt,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief