Wiel helpt Ingrid Broeders aan woonruimte?
Wiel helpt Ingrid Broeders aan woonruimte? (Foto: Monique Jansen)

Zevenbergse Ingrid is bijna dakloos: ‘Vis overal achter het net’

ZEVENBERGEN - Ingrid Broeders uit Zevenbergen is de wanhoop nabij. Nog maar een week en dan dreigt ze met haar twee kinderen op straat te belanden. Ze is dringend op zoek naar een woning, maar komt nog nergens voor in aanmerking. 


“Ik heb te weinig wachttijd om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Het is belangrijk dat we in Zevenbergen of omgeving kunnen blijven wonen, omdat met name mijn zoon stabiliteit en duidelijkheid nodig heeft.”

Begin dit jaar is Ingrid gescheiden van haar man. Sindsdien woont ze nog met haar kinderen in het huis van haar ex, maar daar kan ze niet blijven wonen. Haar voormalige partner woonde tot voor kort op een vakantiepark, maar moet daar nu weg. Daardoor komt hij naar huis. Dat betekent dat Ingrid nu echt andere woonruimte nodig heeft: “Ik heb echt overal op gereageerd, maar vis achter naast het net. Het maakt me niet of we klein wonen, als we maar in Zevenbergen of omgeving kunnen blijven wonen.”

Ingrid heeft twee kinderen. De oudste, een dochter gaat naar de middelbare school en de jongste, een zoon zit op de basisschool. Hij heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar het gaat eindelijk wat beter met hem. Haar zoon zit in groep zes. Hij heeft een ‘flinke rugzak.’  Hij is hoogsensitief en heeft autisme. Jarenlang had hij moeite om vriendjes te maken en kon hij niet mee op school. Voor het eerst in jaren gaat hij met plezier naar school. 

“Als we ver van Zevenbergen af gaan wonen, moet hij naar een andere school en dan is het maar afwachten hoe dat gaat.” Daarnaast heeft Ingrid een fijne baan als administratief medewerker waarmee ze tijdens de schooluren kan werken. Ze kan haar kind daardoor zelf van en naar school brengen. Dat is erg belangrijk, omdat de buitenschoolse opvang door de problematiek van haar zoon geen geschikte plek voor hem is. 

Inmiddels heeft Ingrid twee urgentieverzoeken ingediend voor een sociale huurwoning, maar beide verzoeken zijn afgewezen. “De regels zijn heel streng, je kunt bijvoorbeeld alleen urgentie krijgen als je in een situatie van huiselijk geweld zit. Daar zitten we gelukkig niet in, maar het voelt alsof we zo worden gestraft omdat we goed uit elkaar zijn gegaan.” 

Tijd begint te dringen

Het is voor Ingrid niet mogelijk om een huis te kopen. Ze heeft naar andere opties gekeken, maar die zijn er bijna niet. Pas geleden deed zich een mogelijkheid voor om van een particulier te huren, maar toen was iemand anders haar net voor. Nu begint de tijd te dringen: “Ik reageer op elke passende vrijkomende sociale huurwoning. Ook loot ik mee, maar zie maar eens geluk te hebben als meer dan duizend mensen reageren. Ik kijk zeker vijf keer per dag op Klikvoorwonen.”

 Speciale spoedwoningen voor mensen die in een net zo’n schrijnende situatie als Ingrid zitten, zijn er in de gemeente Moerdijk niet. Op campings en antikraakwoningen kan Ingrid niet terecht met kinderen. Ingrid wil dan ook een oproep doen: “Scheiden is een keuze, maar niet voor kinderen. Zij kunnen niet kiezen. Laat hen niet de dupe worden, zorg ervoor dat zij met hun ouder in de eigen gemeente kunnen blijven wonen.” Wat Ingrid ook steekt, is dat iedereen in aanmerking komt voor een woning in de gemeente Moerdijk: “Er wordt niet gekeken naar sociale binding of persoonlijke omstandigheden. Laat daar alsjeblieft verandering inkomen!”

Ondertussen zoekt Ingrid dringend verder naar een woning. Heeft u wellicht geschikte woonruimte? Stuur dan een mail naar onze redactie op m.jansen@uitgeverijdebode.nl.. Wij sturen uw mail door naar Ingrid! 

Monique Jansen
Monique Jansen
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>