Vuurwerk mag dit jaar niet worden afgestoken.
Vuurwerk mag dit jaar niet worden afgestoken. Foto: Alexander Vingerhoeds

Gemeente en politie doen gezamenlijke oproep: ‘Doe melding bij overlast vuurwerk’

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk roept de hulp in van de bewoners om vuurwerkoverlast te voorkomen. “Dit jaar is de verkoop van vuurwerk net als vorig jaar verboden. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zoveel mogelijk te voorkomen. Maar toch ontvangen politie en gemeente ook nu al meldingen van geluidsoverlast door vuurwerk.”

Politie en boa’s kunnen niet continue handhaven op het afsteken van vuurwerk. Daarom vraagt men om vuurwerkknallen zoveel mogelijk te melden. Handhaven kan namelijk wel als toezichthouders het afsteken zien gebeuren, ‘een heterdaad’ dus. Geef bij uw melding door op welke locatie de overlast is en eventueel ook de signalementen van daders en kentekens. Zo maakt het u het de handhavers al een stuk makkelijker om op te treden. 

Overlastplekken bezoeken

Agenten en boa’s gaan op meldingen van vuurwerkoverlast af als het werk dit toelaat. “Sowieso brengen we alle meldingen in kaart. Zo kunnen wij zien waar veel en weinig overlast is en op welke tijdstippen. Op basis van die gegevens pakken we overlast aan. Bijvoorbeeld door de overlastplekken te bezoeken. Dit doen we meestal opvallend, maar als het nodig is, gebeurt het ook in burger.”

Boetes en werkstraffen

Minderjarige jongeren worden bij een overtreding naar Bureau Halt gestuurd voor een alternatieve straf. Zij krijgen daar een leer- of werkstraf. De boete voor het afsteken van consumentenvuurwerk bedraagt 250 euro. Voor het afsteken van professioneel vuurwerk loopt dit bedrag op naar 400 euro of twintig uur werkstraf voor minderjarigen. Onder professioneel vuurwerk geldt knalvuurwerk, enkelschotbuizen, Romeinse kaarsen en vuurpijlen. Ook het afknallen van een vuurpijl die u enkele jaren heeft bewaard op zolder kan dus een prent van 400 euro opleveren. 


Sterretjes zijn wel toegestaan.  - Foto Shutterstock

F1-vuurwerk

Niet al het vuurwerk is verboden. Het F1-vuurwerk blijft wel toegestaan. Dit wordt ook wel het kindervuurwerk en het fop-en-scherts-vuurwerk genoemd. Dit mag verkocht worden aan alle personen van 12 jaar en ouder. F1-vuurwerk ligt het hele jaar door in de winkel. Onder dit vuurwerk vallen grondbloemen, Bengaals vuurwerk, sterretjes en party poppers. 

De politie en gemeente vragen bewoners ook om illegale opslag van vuurwerk te melden. Dit kan op 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier voorkomt men levensgevaarlijke situaties.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief