Afbeelding
Foto: Shutterstock

West-Brabant krijgt 336.381 euro voor klimaatmaatregelen: Ontstenen en regenpijpen afkoppelen

Door: Remko Vermunt Algemeen

MOERDIJK - De regio West-Brabant heeft vanuit het Rijk een bedrag gekregen van 336.381 euro voor het uitvoeren van klimaatadaptieve maatregelen. Deze maatregelen worden uitgevoerd in de gemeenten Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en het Waterschap Brabantse Delta. Te denken valt aan het afkoppelen van regenwater, het ‘ontstenen’ van verhard oppervlak en het plaatsen van stuwen om hiermee het water in beken en sloten te kunnen regelen.

De komende jaren krijgen we steeds vaker te maken met de effecten van klimaatverandering. Denk aan steeds langere en hevigere periodes van warmte en droogte. Maar ook perioden van hevige regenval nemen toe, zowel in de zomer als in de winter. West-Brabant is al enkele jaren bezig met haar voorbereiding op de toenemende klimaatverandering. Zo is de Waterkring West in 2019 gestart met een ‘klimaatreis’, waarin de betrokken gemeenten, drinkwaterbedrijven en het waterschap de klimaatcondities in de regio in kaart hebben gebracht.

Klimaatreis 

De resultaten van deze klimaatreis vormden het afgelopen jaar het vertrekpunt voor gesprekken met andere partijen en organisaties in de regio. Er werd een regionale strategie opgesteld voor het klimaatbestendig maken van de regio en daar zijn ook meteen concrete acties aan gekoppeld, waar alle samenwerkingspartners de komende jaren mee aan de slag gaan. Het Rijk stelt geld beschikbaar voor dit soort maatregelen. Het Rijk betaalt 33 procent en de rest moet uit de regio komen. 

Maatregelen

In december 2021 is op basis van een gezamenlijk voorstel uit de regio West Brabant door de rijksoverheid een eerste beschikking gegeven ter waarde van € 336.381. Met dit geld worden onder andere watergangen aangelegd en verruimd voor de afvoer van (regen-)water. Ook wordt het gebruikt voor het afkoppelen van regenwater. “Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast. Zo kan het regenwater wegzakken en het grondwater aanvullen.” Het ‘ontstenen’ van verhard oppervlak zorgt er dan weer voor dat water bij extreme regenbuiten gemakkelijk in de grond kan infiltreren en daarmee ook de grondwatervoorraad aanvult voor tijden van droogte.

Gezonde en vitale gebieden

Inge Raaijmakers (wethouder van gemeente Roosendaal en bestuurlijk voorzitter van de Samenwerking Waterkring West) zegt hierover: “Onze regio kent veel bedrijventerreinen en werklocaties waar perioden van hitte een groot effect op hebben en snel wateroverlast kan ontstaan. Ook het aangenaam houden van de dorps-en stadskernen bij extreme weersomstandigheden heeft onze prioriteit. Daarnaast kent de regio prachtige natuur met robuuste bossen, hoge zandgronden en lager gelegen kleigronden. Waterkring West werkt ook aan het gezond en vitaal houden van deze gebieden. We zijn daarom erg blij met deze eerste financiële bijdrage vanuit de rijksoverheid.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief