Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Ruiming 46.000 kuikens na vogelgriepuitbraak in Willemstad begonnen

Door: Tom Rietveld Algemeen

WILLEMSTAD - Grote drukte in het buitengebied bij Willemstad rondom de pluimveeboerderij aan de Noordlangeweg om alle aspecten rondom de ontruiming te regelen. Het is komen en gaan van de instanties, die opgetrommeld waren om actie te ondernemen. Het lijkt een efficiënte geoliede machine.

We spreken met Gerrit de Lange van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: “Als er een melding komt of van de boer of van de practicus en als ze iets zien dan komen een dierziekte deskundige van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). en iemand van de gezondheidsdienst voor dieren en de practicus ter plaatse. We doen dan samen een klinische inspectie en nemen monsters. Monsters gaan dan naar Lelystad/Wageningen en we krijgen binnen 6 uur de uitslag. Als er sprake is van hoog pathogeen vogelgriep dan moet er geruimd worden en dat is nu het geval. Hier gaat het om ruim 46.000 kuikens.”


Gerrit de Lange van de NVWA. Foto Tom Rietveld

“Bedrijven binnen 3 kilometer worden nu gescreend en bemonsterd. Als er geen verschijnselen zijn kunnen de mensen even opgelucht ademhalen en attent blijven op het gedrag van het pluimvee. Voor zeven andere bedrijven binnen tien kilometer afstand geldt een vervoersverbod”.

In heel Europa zijn er al vierhonderd uitbraken gemeld op pluimveebedrijven, waarvan elf in Nederland meldt het hoofd van het Nationaal Referentie Laboratorium van de universiteit in Wageningen: “De kans is groot dat dit komt door wilde vogels. We hebben te maken met een grote vogelgriep epidemie”

Schade groot

De schade is niet verzekerd. Een speciaal fonds regelt wel na taxatie een vergoeding op basis van de dagwaarde. Alleen de vervolg schade niet. En dat kan behoorlijk oplopen als het bedrijf soms een half jaar stil ligt.

Ophokken en/of afschermen

Bedrijven zijn verplicht om op te hokken. Particulieren die kriel kippetjes houden of ander pluimvee moeten zorgen dat er voldoende afgeschermd wordt. Beter nog om op te hokken.

Extra voorzichtig

De GGD is alert op de gezondheid van de mensen van de boerderij. “We willen niet dat een humaan griepvirus zich verbindt met een pluimvee virus en dat er dan een soort Hongkong griep kan ontstaan. Bij hoog pathogeen is er dus een potentieel gevaar voor de volksgezondheid.” Vandaar dat zij ook aanwezig zijn om mensen op de locatie in te enten tegen het griepvirus en middelen te verstrekken.

Alles in gereedheid

Er staat een wagen, die het gas verwarmt met Co2 om doeltreffender te vergassen. Mannen in gele pakken en maskers staan klaar om te ruimen. Inmiddels worden ook shovels aangevoerd en gesloten containers, waar de kuikens in worden afgevoerd naar Rendac in Son. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken van kadavers en pluimvee.

Sovon Vogelonderzoek Nederland roept publiek op om melding te maken als er dode vogels worden aangetroffen. In de meeste gevallen worden deze opgehaald door Staatsbosbeheer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief