Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Kees coördineert buurtpreventieteam Moerdijk-dorp: ‘We hebben 30 vrijwilligers’

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

MOERDIJK - Kees Scheenaard (68) is buurtpreventist en tevens coördinator van zijn buurtpreventieteam “dorp Moerdijk” met 30 buurtpreventisten. Op een donkere, koude vochtige donderdagavond staat hij bij een verlaten gemeenschapshuis de Ankerkuil te wachten op zijn collega-buurtpreventisten, die vanavond met hem de ronde mee lopen. Dat zijn deze keer buurman Kevin Verspuy en Erik Westerburger. Wat houdt het coördinatiewerk eigenlijk in?

“Ik onderhoud het contact met de gemeente, Karin van Peer-Bogaarts  van de afdeling veiligheid, de burgemeester en onze wijkagent Joost Wirken. Daarnaast maakt buurtpreventist Jan de Visser de planning voor de 30 buurtpreventie medewerkers.” “We hebben gelukkig een grote trouwe groep vrijwilligers en daarom hoeven we slechts 2x per maand een ronde te lopen. Er zijn bijna geen verplichtingen. We vragen de mensen om hun gele fluorescerende veiligheidshesje aan te doen, zodat ze goed zichtbaar zijn. Verder mag iedereen zelf weten hoe ze willen lopen en wanneer. Dat mag op een ochtend, een middag, of s ‘avonds. Onderling ruilen is altijd mogelijk, ook als het regent mag er via de app verandert worden van tijdstip.” 

“Ik vraag iedere inwoner altijd persoonlijk of ze ook eens mee willen lopen met de Buurtpreventie ronde, dat werkt beter dan een mailtje of appje. We hebben in verhouding meer heren dan dames in ons team”, zegt Kees, die de criminaliteit de laatste 6 jaar door het surveilleren van het buurtpreventie team aantoonbaar drastisch heeft zien dalen in Moerdijk-dorp met 450 huizen en 1100 inwoners.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief