Afbeelding
Foto: Jeffrey Pollemans
AAN DE KEUKENTAFEL

Jeffrey Pollemans: ‘Hard werken is niet erg, maar een sociaal leven is ook belangrijk’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Jeffrey, je hebt twee jaar geleden het bedrijf overgenomen van je vader. Stond dat in de sterren geschreven?

Nou eigenlijk niet direct. Het beeld dat ik vroeger had van mijn pa was dat hij altijd bezig was voor de zaak. Hij was een betrokken ondernemer die er alles uit haalde. Hij vertrok ‘s ochtends voor vijven en was vaak laat thuis. Ik stond anders in het leven, hard werken vind ik niet erg, maar een sociaal leven ernaast vind ik net zo belangrijk. 

Ik heb een opleiding in de horeca gevolgd. Dat deed ik eerst op het MBO en later volgende ik de hogere hotelschool in Maastricht. Ik heb toen leuke stages gehad en een wereldreis gemaakt. Op zo’n reis leer je jezelf kennen en zie je ook hoe goed we het hier eigenlijk hebben en dat we heel tevreden mogen zijn met alles wat we hier hebben.

Dan kom je terug met een rugzak met kennis en ervaring. En toen?

Klopt. Toen ik terugkwam zat mijn vader net in de transitie van Super de Boer naar Albert Heijn, dat duurde langer dan verwacht. Ik heb een passie voor eten en drinken en vind werken met mensen superleuk. Met die combinatie zag ik mogelijkheden in het supermarktwezen.

Ik ben gaan stagelopen bij de AH op het Valkeniersplein in Breda. Daar zag ik dat de supermarkt op een andere manier aangestuurd werd en de manager wel op tijd naar huis kon. Ik herkende mezelf meer in deze stijl van leidinggeven en kreeg daar de smaak te pakken. Ik heb vervolgens gekozen om een opleiding te volgen als assistent-supermarktmanager. Mijn vader was spin in het web en pakte van alles aan, zelf heb ik meer een mix gemaakt van het ondernemerschap van mijn vader en de managementstijl die ik op andere plekken heb opgedaan. Ik breng deze twee werelden op mijn manier samen. Het voordeel is dat ik daardoor op tijd weer thuis ben en mijn sociale leven kan koesteren naast het ondernemerschap.

Eigenlijk is het dus heel ‘natuurlijk’ gegaan?

Jazeker. In 2011 ben ik toen nog onder de leiding van mijn vader hier in Etten-Leur gestart met de nieuwe winkel. En twee jaar terug heb ik de zaak overgenomen. Ik zie mezelf een beetje als een huisarts: je weet van alles een beetje, maar van niks heel veel! Ik ben meer een generalist dan een specialist, en dat is ook de rol die je als ondernemer hier hebt. 

Je hebt de zaak twee jaar geleden met veel ambitie overgenomen. Wat waren je plannen?

We hebben twee jaar geleden flink verbouwd. Onze winkel stond als een huis dat hadden we goed voor elkaar. We hadden mooie plannen met acties en klantbeleving. 

De dag dat we open gingen, was de eerste coronabesmetting in Nederland. Nou, de plannen die we hadden konden direct overboord. De consumentenbehoefte was van de ene op de andere dag compleet anders. Zeker in de begintijd van corona hadden onze klanten behoefte aan veilig winkelen. Dus geen acties, beleving en kookdemo’s en het liefst zo min mogelijk contact. Daar speel je als ondernemer dan op in. Eigenlijk is dat het belangrijkste en dat blijft de essentie van ondernemen: inspelen op de wensen van de klant.

Wat zijn de dagelijkse uitdagingen van een  AH-ondernemer?

Alle ballen in de lucht houden. En zeker in de laatste fase van de coronaperiode was het een uitdaging om het qua personeel goed te managen. We hadden veel onverwachte ziekmeldingen, dan is het een uitdaging om de kwaliteit in de winkel op niveau te houden. De supermarktbranche heeft het door de sluiting van de horeca natuurlijk best goed gehad. We zien nu dat het weer stabiliseert en zo hoort dat ook uiteindelijk te zijn. 

Voor ons is het nu weer van belang om, daar waar het meerwaarde heeft, op te trekken met het lokale verenigingsleven. Daar kan je als lokale supermarktondernemer ook het verschil maken. Natuurlijk kunnen we niet op elk verzoek ja zeggen, maar we zoeken echt de verbinding met de lokale samenleving. Dat heeft echt meerwaarde voor alle partijen. Dat heeft als gevolg van de corona-crisis stil gelegen en krijgt nu weer aandacht.

Hoe kijk je als blauwe AH-ondernemer naar het gele Jumbo?

Vooropgesteld, we hebben allebei een prima formule. Ik kan natuurlijk alleen uit eigen AH-ervaring oordelen; Bij de AH is er een enorme bak aan ervaring en zijn de processen supergoed georganiseerd. Ondanks dat het een beursgenoteerd bedrijf is, is er voor mij genoeg ruimte om te ondernemen. 

Jumbo is een familiebedrijf met veel ondernemerschap en waar sneller keuzes gemaakt worden. AH daarentegen is van oorsprong een familiebedrijf, maar nu beursgenoteerd. AH heeft veel kennis en ervaring waarbij keuzes doordacht, en daarom soms wat later, gemaakt worden. Zo herken ik mijn vader meer in het gedachtengoed van Jumbo en ik mijzelf in dat van AH. 

Heb je mensen om je heen waar je wel eens ten rade gaat?

Jazeker! Als eerste bij mijn partner. Hij heeft een hele andere persoonlijkheid en achtergrond, dat geeft vaak toch een andere kijk. Natuurlijk ook bij mijn vader, die blijft alles bijhouden. En niet te vergeten mijn moeder. Zij kijkt echt als een kritische consument en dat vind ik zelf heel sterk aan mijn moeder. Zij kijkt ook echt naar wie er in de winkel staat en de betrokkenheid. Ook ben ik erg blij met de mensen om me heen in de winkel. 

En daarnaast met een ondernemersgroepje van jonge AH-ondernemers. Dat is echt waardevol!

Laatste traditionele vraag, stel jij mag iemand aan de keukentafel uitnodigen. Wie is dat dan?

Haha, leuke vraag! Dan kies ik Adele. Ik vind haar muziek fantastisch. Je kan me alle muziek voorschotelen, maar haar muziek en stem triggered me. Wat haar bijzonder maakt is haar karakter. Ik vind haar hilarisch en iemand met humor en dat verwacht je niet van haar muziek. Je moet het leven leuk houden en jezelf ook niet te serieus nemen. Maar wel doen wat je leuk vindt en dat steengoed doen! Zij doet dat op haar manier heel goed en zo probeer ik dat op mijn manier ook een beetje. 

Naam:
Jeffrey Pollemans

Leeftijd:
37

Woonplaats:
Breda

Functie:
Eigenaar Albert Heijn Pollemans Etten-Leur

Getrouwd:
Gehuwd met Remy

Passie:
Ik sport graag, en ik ben een sociaal dier. Ik vind het leuk om samen te zijn met vrienden en familie. Daarnaast heb ik een passie voor koken, waar ik helaas te weinig tijd voor heb.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief