Afbeelding
Foto: Jorrit Lousberg

Windpark Moerdijk officieel geopend: Bouw 7 windmolens nam 2 jaar in beslag

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK - Vattenfall heeft samen met de gemeente Moerdijk Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend. De afgelopen drie jaar bouwde het energiebedrijf aan de rand van de westelijke randweg zeven windmolens. De hoeveelheid elektriciteit die ze produceren komt overeen met het verbruik van 20-duizend huishoudens. 

De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur voor windparken op land. “De komende jaren zal de vraag naar stroom enorm toenemen. We rijden steeds vaker elektrisch, koken steeds vaker elektrisch en verwarmen ons huis steeds vaker met een warmtepomp. Straks komt daar de elektrificatie van de industrie bij. Windpark Industrieterrein Moerdijk levert een mooie bijdrage om het aanbod van elektriciteit steeds groener te maken en brengt ons daarmee weer een stap verder in de richting van onze ambitie om binnen een generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.” 

Masterclass in windenergie 

Voorafgaand aan de opening deden leerlingen uit groep 7/8 van openbare basisschool De Boemerang uit Zevenbergen mee aan een masterclass over windenergie. Die quiz werd gepresenteerd door Bart Meijer, presentator van televisieprogramma Klokhuis en door Margot Kromhout, die voor Vattenfall verschillende windparken op land hielp bouwen. Ook was er een optreden van de 14-jarige Faela van Deyzen, de getalenteerde jonge zangeres uit Heerle. 

Omgeving profiteert mee 

De bouw van het park heeft twee jaar in beslag genomen. De eerste fundaties werden in 2019 aangelegd en de laatste windmolen was in 2021 gereed, waarna een uitgebreide testperiode volgde. Tijdens die testperiode produceerden de turbines wel al groene stroom. Wethouder Désirée Brummans is blij met de realisatie, maar memoreerde ook dat er veel mensen in Klundert niet zo blij waren. Gelukkig profiteren de omwonenden van Klundert mee van de opbrengst van het windpark. 

Jaarlijks stort Vattenfall per geproduceerd Megawattuur een bedrag in twee windfondsen, een voor Klundert en een voor de rest van Moerdijk. De fondsen worden door de Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) beheerd en worden gebruikt om te investeren in projecten die de (lokale) energietransitie versnellen en aanjagen. Zo werken Vattenfall, de gemeente en STEM aan een collectief zonnepark. Daarvoor wordt nog een geschikte locatie gezocht. 

Leuke ontmoeting met zangtalent Faela van Deyzen

Het optreden van Zangeres Faela (14 jaar) van Deyzen uit Heerle was heel bijzonder met een eigen geschreven song. Faela is 14 jaar en zit op de Havo/VWO muziek en dans school in Rotterdam. In de tent, die als kleed- en verblijfkamer was opgesteld onder één van de windmolens kunnen we haar nog even spreken. 

Faela: “Ik heb met mijn opleiding voor de muziekschool gekozen. Ik ga een liedje zingen die we samen hebben geschreven met mijn band Haevn. De tekst is gebaseerd op dit project. Ik heb eerder meegedaan als finalist in de Voice Kids en ben tweede geworden. Heel veel ervaring opgedaan. In 2018 auditie gedaan met een eigen liedje en toen werd ik in 2020 doorgezet naar de tweede ronde. In de finale met Ilse de Lange ook een eigen geschreven liedje gedaan ‘Wild and free’ en die heb ik nu op Spotify gezet en zojuist de miljoenste stream behaald” Inmiddels een contract getekend bij Universal Music Publishing om liedjes te schrijven en ik zit bij het label van Ilse de Lange”. Faela vervolgt: “Bij de vereniging BOV in Bergen op Zoom speel ik in de musical Oliver de rol van Dodger een jongensrol, maar dat vind ik ook echt heel leuk. Vrijdag 1 april de première in Theater de Maagd”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief