Afbeelding
Foto: Tom Riet

Gemeente wil 500 arbeidsmigranten en statushouders huisvesten aan Schansdijk

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeente gaat onderzoeken of een terrein aan de Schansdijk in Zevenbergen geschikt is om semipermanente huisvesting te realiseren. In fase 1 gaat het om huisvesting voor circa 200 Oekraïense vluchtelingen. In fase 2 gaat het om circa 450 arbeidsmigranten en 50 statushouders/kansrijke asielzoekers en spoedzoekers. Onderzoek moet eerst uitwijzen of dit haalbaar is. De gemeenteraad bespreekt de plannen op 21 april en beslist op 12 mei of het college verder kan met de uitwerking van de plannen.

Er is overal veel behoefte aan woningen, ook in de gemeente Moerdijk. Daarom zet de gemeente vol in op versnelling van de woningbouw in alle woonkernen. In totaal bouwen we de komende jaren zo’n 2.600 woningen. Daarnaast staat de gemeente voor de taak om voor speciale groepen tijdelijke huisvesting creëren. Voor vluchtelingen uit Oekraïne, arbeidsmigranten, statushouders/kansrijke asielzoekers en spoedzoekers (mensen die door uitzonderlijke situaties met spoed woonruimte nodig hebben). “Ook deze groepen willen we fatsoenlijke huisvesting bieden. Hiervoor zijn we op zoek naar passende initiatieven. Het terrein aan Schansdijk 12 lijkt geschikt voor tijdelijke huisvesting. De grond is gemeentelijk eigendom en het ligt relatief dicht bij het centrum van Zevenbergen.”

Fase 1: Vluchtelingen Oekraïne
Op meerdere locaties binnen de gemeente is inmiddels de eerste crisisopvang voor zo’n 200 vluchtelingen geregeld. Dit is echter tijdelijk. Voor langdurige bewoning zijn de units ongeschikt en een deel van de locaties is maar tot augustus dit jaar beschikbaar. De gemeente is dan ook op zoek naar een locatie waar we semi-permanente huisvesting/woonunits kunnen plaatsen voor ongeveer 200 vluchtelingen. Dit bij voorkeur uiterlijk eind juli dit jaar. Afhankelijk van de vluchtelingenstroom de komende weken wordt dit aantal mogelijk 300.

Fase 2: Andere doelgroepen
Gelet op de totale grootte van het perceel aan de Schansdijk (6 hectare) gaat de gemeente ook bekijken in hoeverre dit terrein in een vervolgfase vanaf circa eind 2023 benut kan worden voor tijdelijke huisvesting van 450 arbeidsmigranten en 50 statushouders/kansrijke asielzoekers en spoedzoekers. Gedacht wordt aan een termijn van zo’n 10 jaar.

Planning en communicatie
Omwonenden zijn met een brief op de hoogte gesteld en kunnen hun mening geven en vragen stellen tijdens een inloopbijeenkomst die plaatsvindt op 28 april.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief