Afbeelding
Foto: De Bode

Aan de keukentafel met Albert van Ommen Jr: ‘Ik wilde echt groeien, en dat is gelukt’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Jouw vader is gestart met het bedrijf. Wanneer ben jij erin gestapt?

Het bedrijf zat eerst in Rotterdam, en daar ging ik ook naar school. Ik studeerde op het Transportcollege Jan Backx. Dan reed ik mee met mijn vader of moeder omdat dat praktisch was en dan zat ik dus al op kantoor te werken. In een familiebedrijf werkt het sowieso zo, dat veel zaken aan de keukentafel worden besproken. Op die manier was ik altijd betrokken. Op mijn 19e startte ik met parttime werken in het bedrijf. 

Toen ik klaar was met mijn opleiding, ben ik in het diepe gesprongen in Duitsland. Daar hadden we een bedrijf dat niet goed liep. Ik zei toen tegen mijn vader: ‘Laat mij dat maar doen.’ Zo ben ik echt het bedrijf ingerold. 

We waren succesvol in Duitsland, maar daar betaal je vrij veel belasting. Toen hebben we besloten de activiteiten terug te brengen naar Rotterdam. En een jaar later zijn we in Moerdijk terecht gekomen. 

Waarom hebben jullie die stap naar Moerdijk gezet?

Dat begon met het bedrijf Eurosalt. Dat is een bedrijf in industriezout en wegenzout. Dat hebben we van Rotterdam naar Moerdijk verplaatst, waar we een grote loods gebouwd hebben aan het water. Moerdijk was in 1994, toen we besloten erheen te gaan, nog veel grasland. Toen had ik eigenlijk heel Moerdijk moeten kopen, haha. In 1996 hebben we vervolgens een bedrijf voor 50 procent overgenomen in Moerdijk. Zo kregen we steeds meer bedrijven in Moerdijk. 

Je nam het bedrijf over van je vader. Maar pas toen jij de eigenaar was, startte de echte groei. Je staat nu op plek 17 in de Elsevier top 200 familiebedrijven.
Ja, mijn vader was conservatiever. Ik was anders, en wilde echt graag groei meemaken. Ik had de wind in de zeilen. In 1996 ben ik voor 50 procent aandeelhouder geworden. Bijna 14 jaar geleden kocht in de andere 50 procent. Toen hebben we nog een keer een spurt gemaakt.

Je verandert door die groei van een soort meewerkend voorman, in iemand die afstand moet nemen van de business en veel moet delegeren. Was dat lastig? 

Ja, delegeren is ontzettend moeilijk. Dat moet je leren. Wat hebben we gedaan: We hebben bij ieder bedrijf een bedrijfsleider die aandelen heeft of een tantième regeling. Maar de IT, de personeelszaken, boekhouding, verzekeringen: dat is centraal geregeld. In feite kan de directeur van het bedrijf dus doen waar hij goed in is. Hij maakt zich geen zorgen over verzekeringen, belastingaangiftes etc. Hij hoeft zich puur bezig te houden met de business.

Eén keer per maand hebben we de cijferbespreking. Daar word ik geïnformeerd. Zo blijf ik op de hoogte. Het is dus nog steeds een redelijke platte organisatie. Iedereen weet mij te vinden,

Hoe houd jij jouw bedrijf wendbaar?
Door een platte organisatie te blijven. We kunnen echt snel beslissingen nemen. We hebben bijvoorbeeld geen raad van commissarissen. We zijn in feite een klein bedrijf, maar dan in een grote organisatie.

Wat voor mij verder een voordeel is, is dat ik in het begin echt meewerkte in de loods. Ik bestuurde een heftruck en weet hoe je een kraan kan bedienen. Ik heb alle facetten meegemaakt. Dat maakt het makkelijker om snel te reageren als er iets misgaat. Je kunt mij weinig wijsmaken in het vak waarin wij werkzaam zijn.

Hoe houd jij feeling met de markt?

We hebben regelmatig conferenties op ons gebied. Ook hebben we logistieke beurzen. Daar ga ik wel heen. Ik vind het belangrijk om te horen hoe we het doen. Hoe we kunnen verbeteren. En wat er nieuw is in de markt. Ik vind het niet erg om een dag in een stand te staan.

Jullie hebben meerdere activiteiten. Het is niet alleen gericht logistiek.
Dat klopt, we hebben vier divisies. De eerste is logistiek, zowel aan het water gelegen als niet aan het water gelegen. We hebben een divisie zout, en een divisie onroerend goed. We bouwen bedrijfshallen en distributiecentra. En de vierde divisie bestaat uit de minderheidsdeelnemingen.

Op welke voorwaarden stap jij ergens in?
We kijken altijd of het bij ons past, of we iets kunnen toevoegen en hoe de klik is met de directie. We stappen niet ergens in, als het niet bij ons past. Dat hebben we weleens gedaan, maar daar hebben we van geleerd.

Je hebt een zoon die in de logistiek zit. Is dat een mogelijke opvolger?
Ja, dat zou een opvolger kunnen gaan zijn.

Zou je dat willen?
Ik laat dat aan mijn zoon over. De jongste wil het niet, maar is zeer creatief die er zeker gaat komen. De oudste is wel redelijk bijdehand. Ik heb hem gestimuleerd om extern te gaan kijken. Dan is hij niet de zoon van baas. Dat doet hij momenteel heel goed. Hij durft echt de telefoon op te pakken en iets te verkopen. Dat is het begin van het grotere geheel. Kunnen verkopen is echt een pre. Maar of hij echt de opvolger is, durf ik niet te zeggen. Als hij het zou willen, dan start hij sowieso gewoon vanaf scratch: In de loods.

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

Met Bill Gates. Hij heeft een softwarepakket neergezet waar volgens mij zo’n 70 procent van de wereld mee werkt. Dat vind ik echt heel knap. Natuurlijk moet het goed geschreven zijn, maar hoe creëer je die groei? Dat vind ik geweldig. Hoe hij een wereldconcern heeft kunnen bouwen. En dan vind ik vooral de marketingkant heel interessant.

Naam:
Albert van Ommen Jr.

Leeftijd
51 jaar

Getrouwd:
Met Laura Verspui

Kinderen:
Jesse wordt 22, Jelmar wordt 20 dit jaar. Allebei studeren ze HBO. De één in Rotterdam en de ander in Breda

Bedrijf: 
Logistieke concern Euro-Rijn Groep

Functie:
Eigenaar

Hobby:
“Ik ben een groot voetbalfan. Ik heb op kantoor een groot portret van Johan Cruijff hangen. Dat was echt een mooie voetballer met bijzondere uitspraken. Ook hangt in mijn kantoor een bokshandschoen van Mohammed Ali.”

Albert van Ommen Jr., Logistieke concern Euro-Rijn Groep



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief