Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Feritah onderhoudt al 15 jaar twee moestuinen: ‘Gebruik veel voor eigen verbruik’

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Net terug van vakantie in Turkije treft mevrouw Feritah Aktas Yilmaz veel onkruid aan. Dus flink wieden maar tussen de bonen- en de paprikaplanten. Op 13 jarige leeftijd is zij naar Nederland gekomen.

Samen met een vriendin onderhoudt ze al meer dan 15 jaar. een tweetal moestuinen. Feritah : “In een tuin heb je bij de oogst meestal teveel. En dat kan je weggeven of ruilen met andere tuinders hier. Ik verbouw veel voor eigen gebruik in de Turkse keuken. In deze mini wijngaard gaat het niet direct om de druiven, maar om de bladeren.  De druiven bladeren kun je goed gebruiken om kleine hapjes in te rollen. Yaprak Sarmasi noemen we dat. Je kan het vinden onder gevulde wijnbladeren op internet. De wijnbladeren prepareer je door ze een half uur in een pan water met wat zout en citroen te koken of Vooraf kan de vulling gemaakt worden in allerlei variaties. Het inrollen is een leuk werkje. Recepten voor de vulling: Yaprak Sarmasi of ook wel “Gevulde Wijnbladeren” is afkomstig uit het voormalige Ottomaanse rijk. Deze “Gevulde Wijnbladeren” kent verschillende variaties. De vulling kan bestaan uit gehakt maar ook uit groenten, bulgur en rijst.”

Benodigdheden voor de vulling:

5 eetlepels zonnebloemolie; 2 middelgrote uien; 2 eetlepels peper puree, 1 dessertlepel cayenne peper; 1 dessertlepel zwarte peper; 1,5 dessertlepel zout; 500 gram rijst; 1 dessertlepel gedroogde munt; 50 gram verse peterselie; 1 geperste citroen; 2 glazen water met Turkse peper. Verdere instructies zijn te vinden op YouTube (zoek op Recept Yaprak Sarmasi).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief