Links Orson de Jongh en rechts Frans Smits van Waesberghe.
Links Orson de Jongh en rechts Frans Smits van Waesberghe. Foto: Tom Rietveld

Frans is nazaat bierbrouwersfamilie Smits van Waesberghe en heeft enorme collectie bierbrouwersspullen

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Frans Smits van Waesberghe (87) woont in de Westhoek in Zevenbergen. Frans is een nazaat van de beroemde Bredase brouwers familie Smits van Waesberghe (1628 – 1968) en heeft een groot deel van de familie geschiedenis opgetekend. 

Kan zo gebruikt worden voor een Netflix serie. Zijn appartement staat vol met interessante dingen uit die lange geschiedenis. Zijn grootse verzameling is echter ondergebracht in Breda en is daar te bewonderen op de bovenverdieping van het beroemde Café Restaurant Brouwerij De Beyerd in de Boschstraat. Op dezelfde plek waar in 1628 brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht. Geen wonder dat nazaat en destijds lid van de directie Frans Smits- van Waesberghe trots is dat hij zijn grote verzameling brouwerij attributen hier heeft kunnen uitstallen. De ruimte is omgetoverd tot een soort proeflokaal annex vergaderzaal, waar alle bier attributen in de vitrinekasten, samen met een heuse toog de sfeer bepalen. Telkens als Frans Smits van Waesberghe het kleine museum op de eerste verdieping bezoekt wordt hij weer blij en vertelt hij honderd uit over het verleden van de brouwerij. 

Breda Bier

Frans: “Al heel lang was de naam van de brouwerij: De Drie Hoefijzers Brouwerij. Na de fusie zijn ze met Breda Bier begonnen, naar aanleiding van de Bredase Bierfeesten. Het woord Breda lag beter in het gehoor voor de export dan Drie Hoefijzers. Dat bleek moeilijker uit te spreken in het buitenland”. Het is de opeenvolgende generaties Smits van Waesberghe gelukt om eeuwenlang te overleven. Bier brouwen is een bijzonder vak. Bier aan de man brengen is weer iets anders. Om reclame te maken moet je vindingrijk zijn. En dat lukte steeds opnieuw. Zij vonden destijds Max Tailleur bereid om een serie moppentappers te maken, om samen met een cartoon te gebruiken als kleine advertenties en ook om op de bierglazen af te beelden. De glazen werden collector items. Bij elk kratje bier een glas. Een voorbeeld van zo’n tekst: “Wat is bier toch lekker als je dorst hebt . . . “ 

Traditie van biercultuur

Frans: De Drie Hoefijzers hebben prijzen in binnen- en buitenland in de wacht gesleept voor de kwaliteit van het bier, maar ook voor de posters, die bijvoorbeeld zijn gemaakt om Blond, Bruin en Stout Bier te promoten. Een poster van Bokbier is in bezit van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De uitbaters van het Café Restaurant: Vader Piet de Jongh en zijn zoons Orson de Jongh en Mikel de Jongh hebben hun droom waar kunnen maken door aan hun Café restaurant een brouwerij toe te voegen om zelf bier te gaan brouwen. Wij wilden dan wel de eerste brouwerij in Breda zijn.om ook de traditie van de Bredase biercultuur in ere te houden. In een gesprek met de brouwerij hebben we een vriendschappelijke licentie voor Drie Hoefijzers Bier voor eigen gebruik gekregen. We kunnen 500 liter per brouwsel maken.” Toen vader Piet de Jongh destijds in het café was gekomen en wat verjonging in het bedrijf wilde brengen is hij zelf kratjes bier gaan halen uit België om dit aan zijn vaste gasten te laten proeven. 

Orson en Mikel: “Door zijn enthousiasme en opvoeding is het eigenlijk gelukt om speciaal bier de rode draad van het bedrijf te laten zijn eind zestiger jaren. De mensen kwamen behalve voor de gezelligheid ook echt voor het speciaal bier hier naar toe. Om de week op woensdag ging Piet op strooptocht met zijn busje of met de aanhanger langs de brouwerijen in België op zoek naar de bijzondere bieren. Wij zijn nog steeds trots op hem”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief