Hein en Corrie de Jong.
Hein en Corrie de Jong. (Foto: Tom Rietveld)

Diamanten echtpaar De Jong-Bracke samen 170 jaar oud

ZEVENBERGEN - Het diamanten echtpaar Corrie en Hein de Jong-Bracke samen goed voor 170 jaar. Corrie 83 jaar en Hein 87 jaar. Corrie de Jong “Ik kom uit Zevenbergen en Hein uit Noordhoek, daar zijn we begonnen in een klein huisje dat bij mijn schoonouders in de tuin stond. In de Hof noemden ze dat. Daar hadden we geluk mee, want het was in die tijd niet makkelijk om een huis te vinden. Veel jonge mensen waren toen wel bereid een aantal jaren op een zolderverdieping te verblijven.”


Wat zien jullie er nog kwiek uit

Corrie: “Vorig jaar hebben we wel een heel moeilijk jaar gehad. Ik moest wachten op een nieuwe knie. Hein heeft problemen met zijn nieren. Toen dachten we, haalt hij de bruiloft nog wel. Het gaat gelukkig weer beter. Hij is nu zover om te dialyseren. Niet thuis helaas. Dan wel om de dag naar het ziekenhuis. 3 tot 5 uur liggen of zitten en dat is wel belastend”.

Wat is het geheim van 60 jaar huwelijk?

Hein: ”Het geheim is geven en nemen en respect voor elkaar. Wij zijn eerder voor de wet getrouwd en pas 30 dagen later voor de kerk. Waarom een maand tevoren voor de wet getrouwd zijn weten we eigenlijk niet. Daarom kwam de burgemeester ook op de wettelijke trouwdag langs.

Eigen baas

Hein: “Ik heb altijd voor mezelf gewerkt, eerst in de vlasindustrie. Toen het vlas niet meer ging ben ik doorgegaan met loonwerk. Op het dorp had bijna iedereen wel zo’n 2 ha grond, maar niet iedereen had het materiaal om het land te bewerken. Dat ben ik gaan doen. Ik heb daarnaast 30 jaar lang champignon afval opgehaald op Noordhoek en Standdaarbuiten. Die champignonkwekers woonden bijna allemaal naast elkaar. Als ze dan dat afval buiten in de tuin gooiden, dan gingen er vliegen op zitten. Er kwam een gemeente verordening en toen heb ik dertig jaar lang die troep opgehaald. Daar heb ik mijn boterham mee verdiend.”

‘Dertig jaar lang die troep opgehaald’

Je denkhoofd gebruiken 

“Toen dat weer stopte” - vult Corrie aan: zei ik tegen Hein: “Je zal je denkhoofd weer moeten laten werken om er iets anders bij te verzinnen. Hij heeft slootjes gemaaid en hout gesnipperd. Het was zo druk, af en toe, dat er eigenlijk iemand bij moest. Het gebeurde ook wel, dat ik met de tractor van huis ging en naar hem toe reed, waar hij aan het werk was om daar de tractor te wisselen. Dan kon hij weer verder. Toen had je niet van die mobieltjes om hem te zeggen, waar hij naar toe moest voor een volgende klant.”

Corrie vervolgt: “ Op m’n 15de hielp ik al in de winkel van bakker Smolders en voor mijn trouwen heb ik bij Tholenaar gewerkt in de horeca. Later naar Noordhoek gegaan en daar 24 jaar actief bij het dorpscafé voor bruiloften en partijen. Champignons geplukt. Een beetje van alles gedaan en later ook samen de horeca van het Vlasserijmuseum gedaan na de pensionering van Hein. Ik was er voor de horeca en hij deed de rondleidingen. Hij wist daar alles van. Wij zijn best wel actief geweest en wel van alles meegemaakt. Een leuk gezin. Drie kinderen, twee zoons en een dochter en zeven kleinkinderen en de dochter heeft weer een dochter met een dochtertje Ivy, ons achterkleinkind waar we ook weer helemaal gek mee zijn”.

Tom Rietveld,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Proces Operator

Alphen

Interieurverzorg(st)er

Klundert

Onderhoudsmonteur

Ulicoten

Allround constructie/montage medewerker

Oosterhout

vakantiebezorger Altena Nieuws

Andel, Veen, Nieuwendijk, Wijk en aalburg, Sleeuwijk