Onder het genot van bijpassende snacks is de AED officieel geopend
Onder het genot van bijpassende snacks is de AED officieel geopend Foto: Angelique van der Reijt

Buurt haalt 2000 euro op voor buurt-AED

Door: Angelique van der Reijt Algemeen

KLUNDERT - De wijk Klundert Oost is een bijzonder saamhorige wijk. De bewoners zitten ‘s avonds vaak met elkaar in hun voortuintje te kletsen, kinderen spelen er altijd buiten en met Koningsdag of voetbal van het Nederlands Elftal kleuren de straten volledig oranje. Joëlle Kreeft (23) en buurvrouw Lidia van den Bos- de Regt (56) van nummer 17 en 15 zijn al vorig jaar een bijzonder initiatief gestart. Na een onverwachts overlijden in de buurt zamelden ze geld in voor een buurt-AED. 

DOOR ANGELIQUE VAN DER REIJT

Toen achterbuurvrouw Chantal Korsmit, een jonge moeder door hartfalen toen overleed, gingen Lidia en Joëlle aan de slag. De AED is opgedragen aan Chantal. Bij hartfalen wordt als men 112 belt, meteen de app hartslag.nu geactiveerd. Dan worden alle mensen in de directe omgeving die een reanimatiecursus inclusief AED training hebben gehad, opgeroepen. Bij navraag bleek er in de omgeving van Kerkweg, van Vlaanderenstraat, Molenvliet, Gaasbeekstraat, van Puttenstraat geen enkele AED beschikbaar. Op de vraag : er hangen toch AED’s op de sportvelden en bij alle verenigingen?, antwoorden beide dames volmondig: “Ja, maar als je geen sleutels hebt van de hekken en deuren van de kantines, kan je daar dus niet bij in een noodgeval.” 

Joëlle Kreeft is in Klundert geen onbekende. Zij zit al een lange tijd samen met haar vader bij de vrijwillige brandweer. Daar volgt zij nog steeds alle trainingen die een echte brandweervrouw dient te volgen, waaronder ook AED en reanimatie cursussen. Buurvrouw Lidia is basisschooljuffrouw in Oudenbosch. Zij volgt haar reanimatiecursussen en herhalingen.

Naar aanleiding van het overlijden borrelde het idee om eerst door briefjes de gezamenlijke interesse te peilen in de wijk. Daar kwam veel respons op en gingen ze op zoek naar een geschikte AED. Het was best spannend want een AED kost meer dan 2.000 euro met alles erop en eraan. Tenslotte deden er 75 huishoudens mee en iedereen heeft gegeven wat ze konden missen. Met behulp van sponsoren werd het bedrag uiteindelijk behaald. 

Donderdag vond de officiële opening plaats. De hele buurt werd eerst opgeschrikt door het claxonneren van een geluidswagen met een AED hart, die de opening van de AED aankondigde. Joëlle en buurvrouw Lidia knipten bij de nieuwe AED, een lint met hartjes erop door. Er stonden statafels met koffie ,thee, hartensnoepjes en hartenkoekjes. Voor de kinderen zelfs hartenchips en limonade. Alle bewoners hebben de gebruiksaanwijzing, de beveiligingscode en de uitnodiging persoonlijk huis-aan-huis gekregen. Iedereen heeft de mogelijkheid gekregen om een reanimatiecursus te gaan volgen, die gegeven zal worden door buurtbewoner Geertjan Marsman op een nader te bepalen locatie. 

Veiliger gevoel

Het groepje aanwezige buren roemt de energie, positieve inzet en het initiatief van het duo Lidia en Joëlle, het zijn echte doorzetters en daardoor voelen wij ons veel veiliger, wij wonen hier al zo lang in deze straat en worden al wat ouder. Ze zijn heel blij dat het apparaat droog en vorstvrij onder de carport bij van Puttenstraat 17 hangt. “Maar hopelijk zullen we hem nooit hoeven te gebruiken”, zegt één van de buurmannen op leeftijd. [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief