Foto: Tom Rietveld

Zevenbergen brengt verleden met havenspektakel tot leven

ZEVENBERGEN - De opening van de haven wordt groots aangepakt. Met een spektakelstuk waarbij toneel, zang, dans en muziek samen komen vertellen vrijwilligers vrijdag 16 september het verhaal van Zevenbergen.


DOOR TOM RIETVELD 

We spreken met Michel van Opstal,die betrokken is bij het Havenspektakel op vrijdagavond 16 september. Michel: “Twee jaar geleden zijn we begonnen om iets bijzonders te bedenken voor de opening van de haven.”

“Er is een productieteam gevormd, Koen Janssen voor de techniek, Ine Krielen is gaan schrijven, Marcel Otterspeer is aangesloten voor muziek en foto’s.Dit alles onder leiding van regisseur Corné Bouwmeester en regieassistente Monique Mulders. Vervolgens zijn we verenigingen enthousiast gaan maken om mee te doen, zodat het een onvergetelijke opening kan worden voor, door en met Zevenbergenaren.”

Het is eerder twee maal afgeblazen. Nu gaat het echt gebeuren. Nog 7 weken te gaan. Er komt een enorm podium met een technische installatie licht en geluid en grote beeldschermen. De toneelscènes worden verzorgd door leden van toneelverenigingen De Ambachtslieden, Snippers, en Snipperbende. Ruim 200 mensen doen er aan mee vóór en achter de schermen. Een orkest, bestaande uit leden van Muziekvereniging Zevenbergen en het Symfonisch Ruimteorkest, het koor Zezam en diverse solisten verzorgen het muzikale gedeelte. Scouting Zevenbergen en Waterscouting Matthijs Heldt Groep verlenen ook hun medewerking.

De voorstelling gaat op het einde over in een feest met blaasorkest De Notenkrakers en DJ Paul. Het is vrij entree op vrijdagavond 16 september, aanvang 20:00 uur. Kijk ook eens op havendagenzevenbergen.nl. 

Om een scriptschrijver te vinden was het niet ver zoeken. De naam van Ine Krielen was al enkele malen gevallen. Zij had al een reeks toneelstukken geschreven. Zij is goed bekend met de geschiedenis van Zevenbergen. Dus bedenk een spektakel, Ine!

 

Ine: “ Dat was echt nog wel een klus, je kan niet alles kwijt, je hebt al snel teveel. Maar het stuk kan geen 3, 4 uur duren. Dat houden mensen niet vol. Qua script zijn we nu al aan de 12e versie toe. Zevenbergen heeft een roemruchte geschiedenis achter de rug en heeft in de loop der eeuwen veel voor haar kiezen gehad.

De regisseur Corné Bouwmeester en regie-assistente Monique Mulders zijn bij elkaar al meer dan een jaar in de weer om het totaalplaatje voor het voetlicht te krijgen.

"Ik zal een tipje van de sluier oplichten: Op het enorme toneel wordt het publiek via een aaneenschakeling van toneel, zang, dans, muziek en fantastische geluid- en lichtbeelden meegenomen naar een ver verleden, waarin de haven van Zevenbergen ook al een prominente rol speelde. De mensen zullen worden ondergedompeld in een verwoestende vloedgolf en meegezogen worden in kolkend water. Ze zullen via een tijdreis ervaren hoe het kwam dat een eens welvarend Zevenbergen in een zo diepe ellende en armoe terecht kwam. Maar ook hoe datzelfde Zevenbergen steeds weer opkrabbelde en er telkens weer het beste van maakte.

De voorbereidingen voor het spektakel stuk brengt veel verenigingen samen. Zo zijn ook Tamara en Nigel, ieder met een eigen dansschool in gesprek gegaan om met hun dansers iets voor te bereiden. 

“We doen 3 stukken. Nigel doet de opening in samenwerking met Dave Buhda, die een speciaal nummer heeft geschreven. Een duet, die Nigel met zijn zusje Iris opvoert aan het water”. 

Tamara vervolgt: ‘Wij gaan met alle dansers dansen op de catwalkvan 49 meter samen met het koor en twee orkesten. Een bombastisch nummer van ‘O Fortuna CarminaBuzaria’ Een mixvan klassiek en modern“.

Tamara en Nigel doen samenhet laatste nummer de finale met het nummer: ‘a brand new day’.

“Dan staan we tijdens de grand finale met 60 dansers op de catwalk om te dansen op de muziek en zang van de orkesten en de koren en de solisten”.

Nigel: “De eerste keer dat Michel van Opstal mij belde om samen te werken vond ik het wel heel gaaf om dit samen te doen met de Balletstudio Tamara in Zevenbergen.” Tamara: “Toen ik net begon met mijn balletschool heb ik zelfs ruimte gehuurd bij de vader van Nigel, Tien Koevoet. En dan zit je met z’n tweeën in hetzelfde pand. Ik vind het erg leuk om nu samen te werken met Nigel Koevoet Dance Department.

De dansers oefenen zelfs in de zomervakantie door om straks iets moois neer te zetten." 

Tom Rietveld,
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>