Afbeelding

Leraar Stijn van Gils begon als leerling maar geeft nu aardrijkskunde op het Markland College

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

ZEVENBERGEN - De 26-jarige Stijn van Gils is docent aardrijkskunde en digitale geletterdheid. Daarnaast is hij mentor van ZMH1G en NPO-coördinator. Hij is opgegroeid in Zevenbergen, heeft als leerling ook op het Markland College - zowel in Zevenbergen als Oudenbosch - gezeten en woont samen met Femke die les geeft in het basisonderwijs. 

“Ik heb het gymnasium, zoals dat toen nog heette, gedaan. Met vakken als sterrenkunde, Latijn en Grieks erbij. Dat vond ik wel een mooie uitdaging,” zegt hij. De onderbouw heeft Stijn in Zevenbergen gevolgd, maar de bovenbouw was destijds echter nog in Oudenbosch. “Dagelijks met de fiets of de trein naar locatie de Vossenberg waar ik in een nieuwe omgeving terecht kwam en andere sociale contacten met gelijkgestemden kreeg die hetzelfde profiel hadden gekozen.” Stijn haalde echter zijn examen niet en moest er nog een zevende jaar aan vastplakken. “Ik had beslist géén pretpakket.” Toch kijkt hij met genoegen terug op zijn jaren in Oudenbosch. “Er was een goed contact met de docenten. Zij namen ons als leerlingen serieus.”

Belangrijkste vak

Na eerst nog een halfjaar Aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam te hebben gestudeerd, heeft Stijn zijn docentenopleiding bij de Fontys Hogeschool in Tilburg behaald. “Eerst wilde ik via de universitaire route docent worden, maar ik vond het te onpersoonlijk en dit motiveerde mij niet.” Hij wilde altijd al voor de klas staan, maar wist niet waarin hij les wilde geven. Uiteindelijk kwam hij bij aardrijkskunde uit. “Dat is eigenlijk een ‘samengeraapt’ vak, waar heel veel facetten inzitten. Nu is het bijna het belangrijkste vak wat je kunt krijgen of geven,” meent hij. Na eerst nog les in Oudenbosch te hebben gegeven, is het Markland College in Zevenbergen sinds een aantal jaren zijn vaste stek geworden. “Om eerst als leerling hier te zijn en nu als docent is bijzonder. Mijn docenten van toen zijn nu mijn collega’s, dat was even schakelen. Ik was gewend ze met de achternaam aan te spreken. Het was even wennen en ik moest daarin mijn plekje zoeken, maar ik heb vele leuke reacties gehad.”

Kerstfeest

Het fijne aan deze school is volgens Stijn dat vanuit alle windstreken in de regio leerlingen hier samenkomen. “Een leuke mengeling met een goede interactie tussen en met leerlingen, waarbij iedereen dezelfde richting op denkt. Ondanks dat we bijna 1100 leerlingen hebben, oogt het niet groot. Het voelt als één grote school. Het verschil met mijn tijd als leerling is dat er ingezet is op digitaliseren. De rugtassen worden steeds kleiner. Voor mijn collega’s ben ik ook de I-coach. Leerlingen zijn nu meer overprikkeld en wij moeten daar structuur bieden. Alles gaat sneller en leerlingen zijn ook toegankelijker geworden.” Een leuke herinnering heeft Stijn aan een alternatief kerstfeest dat hij in zijn examenjaar georganiseerd heeft. “Ik was gezakt en moest nog een extra jaar doen, maar juist dat jaar is de regel onder de 18 jaar geen alcohol ingevoerd. Na een paar jaartjes drinken, mocht ik dat ineens niet meer. Toen heb ik hier in Zevenbergen een eigen kerstfeest gehouden, wat me door docent Marion van Heeswijk niet in dank is afgenomen. Nu is ze mijn collega en hebben we hier nog vaak om gelachen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief