Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Twintig jaar en een vaste aanstelling op je oude school: Kaylee Heemskerk is docent geschiedenis op het Markland

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

ZEVENBERGEN - Kaylee Heemskerk (20) geeft geschiedenis en maatschappijleer en is tevens mentor van ZHV1J. Na een tijdje stage te hebben gelopen, heeft ze begin dit schooljaar een vaste aanstelling gekregen. Maandag vijf september vernam ze dat ze met succes haar opleiding voltooid heeft. Ze woont in Roosendaal samen met Nick.

“Met mijn ouders ben ik destijds vanuit Capelle aan de IJssel naar Langeweg verhuisd en kwam ik hier als leerling in het tweede leerjaar van de havo terecht,” vertelt ze. Al op jonge leeftijd wist Kaylee dat ze later zelf voor de klas wilde staan. Ik vond het op de basisschool al heel leuk om de juf of meester te helpen.” Hoewel ze nu docent geschiedenis is, vond ze dat vroeger beslist geen leuk vak. “Ik begreep het gewoon niet. Ik vond het maar warrige verhalen waar geen touw aan vast te knopen was en zag het overzicht niet. Dat ze aan stenen konden afleiden wie daar geleefd hadden,” verzucht ze.

Heilige driehoek

In de derde klas havo veranderde dat toen er onderwerpen als de Franse Revolutie en allerlei sociale kwesties aan de orde kwamen. Docenten Roel Berkers en Tjark Ebbens waren daarbij haar grote inspirators. “Zij namen je mee in een verhaal en konden beeldend vertellen.” Dat wilde ze ook: les in geschiedenis gaan geven. “Dat vertelde ik aan mijn docenten, maar die zeiden als je het over twee jaar nog steeds leuk vindt, dan kom je maar eens een proefles geven. Dat heb ik ook gedaan met een les over Robespierre en de Franse Revolutie.” Haar opleiding heeft ze gevolgd bij de Fontys Hogeschool in Tilburg. “In het derde leerjaar bedacht ik me dat ik er nóg wel een opleiding bij kon doen en dat werd maatschappijleer, zodat ik nu tegelijk twee bevoegdheden heb,” glundert ze. Maatschappijleer heeft ze weer meegekregen van haar vroegere leraar Jeroen Sprangers, die samen met Roel Berkers en Tjark Ebbens een soort ‘heilige driehoek’ voor Kaylee zijn.

Onderschat

Kaylee is als docent op het Markland College in een warm bad gekomen. “Het is een hecht team, iedereen is begaan en ondersteunt elkaar waar en wanneer nodig. Wel moest ik wennen dat ik mijn vroegere docenten nu met de voornamen aan mag spreken.” Het docent zijn bevalt ze goed. “Het is af en toe hard werken. Ieder uur weer 30 andere leerlingen is best wel topsport. Het is eigenlijk topsport en jammer dat men dit onderschat. Naast het inhoudelijke van de lessen, moet je gewoon van het gedrag van pubers veel weten. Je leert docent zijn niet uit een boekje, dat is nog nooit van a tot z uitgeschreven. Door het te doen leer je het en weet je hoe je met bepaalde situaties om moet gaan.” Voor Kaylee was vorig jaar de cirkel rond. “Ik had een leerling die aan mij vroeg om een lesje geschiedenis te mogen geven. Dat is inmiddels gedaan, dus nu ben ikzelf weer de inspirator geworden.” Naast haar drukke leventje gaat ze binnenkort een rechtenstudie aan de Erasmus School of Law in Rotterdam volgen. “Dat kan ik mooi op vrijdagmiddag nog inplannen,” lacht ze. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief