Foto: Bert Bongers

Soap rondom Bult van Pars lijkt einde te naderen

KLUNDERT - Als alles volgens plan verloopt dan staan er over een paar jaar huizen op de plek aan de Oliemolenstraat waar al eeuwen lang een half bastion ligt. Wie een willekeurig bewoner van Klundert deze bovenstaande zin voorlegt zal een misprijzende blik krijgen omdat er al zeker 40 jaar plannen zijn om deze "Bult van Pars" op te ruimen en er iets anders voor in de plaats te gaan bouwen.


DOOR TIES STEEHOUWER

Toch is wethouder Thomas Zwiers er van overtuigd dat het dan nu eindelijk gaat gebeuren. Dat vertelde hij tijdens een startbijeenkomst op de bult zelf. "Ik ben blij dat de nieuwe toekomst van de Bult van Pars steeds dichterbij komt. Het saneren van de grond is belangrijk om straks echt aan de slag te kunnen met de het verder ontwikkelen van het terrein." Om zijn woorden kracht bij te zetten hief hij het glas samen met de aannemer Van Casteren, leden van de projectgroep, het bestuur van de heemkundekring Die Overdraghe en omwonenden.

Prozaïsche zaken

De ondanks overleden Joost Knook schreef in 1992 in het boekje "In en rond de oliemolen": 'Het is ondenkbaar om dit oude bastion te slechten. Het zou ons stadje deren, ofwel schade doen en letsel toebrengen'. Het is niet te hopen dat de voorspelling van toen uitkomt maar het is wel zo dat er verleden week mensen op de bult waren die het slechten ervan in ieder geval betreuren. Als redenen werden niet alleen prozaïsche zaken aangevoerd zoals er gaat weer een stukje geschiedenis verloren maar ook praktische zoals nu is er minder parkeergelegenheid en als er sneeuw ligt dan kunnen de kinderen er niet meer vanaf sleeën.

Verzet

Verzet tegen het afgraven is er altijd geweest. Alleen was dat vroeger niet mogelijk omdat er na het opheffen van de vesting Klundert in 1809 diverse soorten molens op hebben gestaan. Zo werd er in 1836 een paardenoliemolen gebouwd door Adam Soeters. De olie werd gewonnen uit lijnzaad. Omdat een dergelijke molen weinig opbracht werd er drie jaar later vergunning gevraagd voor een windmolen. In 1883 brandde de molen af. De molen werd niet meer herbouwd maar in 1899 vervangen door stoommalerij.

Artefacten

Omdat er op de bult zich eeuwenlang veel heeft afgespeeld is het niet verwonderlijk dat er in de bult veel is achtergebleven. Daar is door de archeologe Mina Jordanov al onderzoek naar gedaan. Zij en haar team vonden niet alleen de funderingen van de opstallen die er op hebben gestaan maar ook scherven, botten en een kogel van honderden jaren oud. De grond wordt binnenkort verder afgegraven. Volgens wethouder Zwiers gaat dit allemaal binnen korte tijd gebeuren. Het terrein is al met hekken afgezet. Wat er op de lege vlakte gaat gebeuren is nog niet bekend. De bedoeling is woningbouw maar in welke vorm hangt af van de aan te trekken projectontwikkelaar." Dat doet de gemeente in nauw overleg met omwonenden, de stadstafel Klundert, de heemkundekring en ondernemersvereniging KOK. Op dit moment wordt gekeken naar de bouw van appartementen of grondgebonden woningen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief