Foto: Ties Steehouwer

Staatssecretaris Mark Harbers bekijkt situatie met Albanese inklimmers

MOERDIJK - Tijdens een bliksembezoek aan de gemeente Moerdijk vertelde staatssecretaris van Vreemdelingenzaken en Migratie Mark Harbers woensdag tevreden te zijn met hoe de gemeente Moerdijk omgaat met het probleem van Albanezen op het parkeerterrein Streepland langs de A16 bij Zevenbergschen Hoek.


DOOR TIES STEEHOUWER

Samen met burgemeester Jac Klijs, wethouder Thomas Zwiers en enkele ambtenaren bezocht hij het parkeerterrein en directe omgeving om met eigen ogen te zien hoe de situatie ter plekke is. In december bezocht ook zijn baas, minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus, al dit gebied.

Inklimmers

De directe aanleiding voor hun bezoeken was een brief die burgemeester Klijs in augustus vorig jaar schreef aan het ministerie en waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de vrachtwageninklimmers uit Albanië. Zij proberen als verstekeling zo het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. Deze inklimmers bivakkeerden toen in een nabijgelegen maisveld en lieten als dank veel rommel achter. Ook zorgden ze voor overlast bij het benzinestation en in de wachtkamer van het even verderop gelegen treinstation. Ze werden ook gesignaleerd op industrieterrein Moerdijk. Klijs stelde in zijn brief dat het niet alleen een regionaal maar ook een landelijk probleem is, die een gezamenlijke aanpak vereist.

Onvoldoende

De burgemeester stelde enkele maatregelen voor om de overlast tegen te gaan. Zo zou hij graag zien dat sloten werden verbreed en bosschages verwijderd. De werkzaamheden zouden 150.000 euro moeten kosten. "Deze kosten zijn voor de gemeente te omvangrijk." Inmiddels is al besloten om in de omgeving geen mais meer te verbouwen.

De staatssecretaris beaamde dat de aanpak van de problemen ter plekke onvoldoende is. Hij stelde wel dat het een complex probleem is waarvan de oplossing eigenlijk in Albanië zelf ligt. "In Engeland fungeren de Albanezen hetzelfde als hier de Poolse arbeiders", vertelde Klijs. Hij pleitte voor een gezamenlijke aanpak, maar zag wel in dat dat moeilijk is. Er is wel contact met de andere zeehavens zoals met die in Zeeland.

Internationaal

Ook Mark Harbers was het met Klijs eens dat de gemeente Moerdijk niet alleen de problemen kon oplossen. "Dat moet landelijk gebeuren en zelfs internationaal." Hij vertelde geen cijfers te hebben over de slagingskansen voor de Albanezen om Engeland zonder kleerscheuren te bereiken. "Wel denken we te weten dat er in Albanië mensen zijn die geld verdienen aan de reizen van hun landgenoten naar het, volgens hen, beloofde land."

Opruimen

Echt overlast is er in Zevenbergschen Hoek nog niet geweest, maar dat komt omdat de boa's, de politie en de gemeente zelf regelmatig controleren en de achtergelaten rommel opruimen. "Door alles iedere dag op te ruimen voorkomen we dat er een soort tentenkamp ontstaat zoals bijvoorbeeld in Calais in Frankrijk."

Aan het eind van het bezoek vertelde Harbers dat de ambassadeur van Albanië in Nederland heeft beloofd aandacht aan het probleem te besteden.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief